Főoldal

Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntöm az Agrárminisztérium Határtalan Gazda honlapján.

Honlapunk fő funkciója a Kárpát-medencei gazdaszervezetek közötti információáramlás gördülékenyebbé tétele, a hírek, programok és pályázati lehetőségek megosztása egymással.

dr. Nagy István
miniszter

Bővebben

Évkezdő gazdatalálkozó Gömörben

Publikálva: 2024. február 21.

A 2024-es év első gazdatalálkozóját Rimaszombatban szerveztük meg Tankó Tamás falugazdász kollégámmal. A találkozó fő célja az volt, hogy sorra vegyük azokat a feladatokat és fontos időpontokat, amelyekre érdemes odafigyelniük az év elején, valamint informáljuk a gazdákat a legújabb aktualitásokról.

Tovább a teljes cikkre

Jó hangulatban telt a Zentai Gazdabál

Publikálva: 2024. február 20.

A Zentai Gazdakör a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével közösen immár a harmadik alkalommal szervezte meg a Zentai Gazdabálat 2024. február 10-én, melynek helyszíne idén is a zentai Royal Hotel egyik bálterme volt.

Tovább a teljes cikkre

Kárpátaljaiak a FeHoVán

Publikálva: 2024. február 16.

2024. február 8-11 között megrendezésre került a 30. jubileumi FeHoVa rendezvény - fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás Budapesten, a HUNGEXPO területén.

Tovább a teljes cikkre

Képzések székely gazdák számára

Publikálva: 2024. február 15.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és a Caritas Vidékfejlesztés által szervezett szakmai tapasztalatcsere három különböző helyszínen zajlott le: Gyergyószentmiklóson, Tatrangon és Gyimesközéplokon. A rendezvényen több mint 65 gazda vett részt. A program fő témája a tej, istálló- és állathigiénia, állatjólét, szarvasmarhák körmének pucolása, illetve legelőgazdálkodás volt.

Tovább a teljes cikkre

Újra találkoztak az Érmelléki Pálinkabarátok

Publikálva: 2024. február 13.

Új esztendőt köszöntöttek az érmélléki pálinkakészítők, partiumi pálinkabarátok szakmai találkozójukon, Érmihályfalván.

Tovább a teljes cikkre

Hasznos válaszok Királyhelmecen

Publikálva: 2024. február 12.


Mi kell ahhoz, hogy árusíthassam a kertemben megtermelt zöldséget? Ha házi tojást árulnék? Nyulam is van, csirkém is van, sőt kacsám is, eladhatom háztájiban? Alkalomadtán vihetem piacra a saját kertemben megtermelt mezőgazdasági termékek feleslegét, de nem vagyok őstermelőként regisztrálva? Méhészkedem, eladhatom a felesleges mézet? Mihez kezdjen az ember fia, ha munka vagy nyugdíj mellett egy kis mellékes jövedelemre szeretne szert tenni?

Tovább a teljes cikkre

Szakmai tanulmányút a Szlovákiai Agrárkamara szervezésében

Publikálva: 2024. február 8.

A Szlovákiai Agrárkamara az idei évet egy kiváló szakmai tanulmányi úttal indította, melyet a szakképzési és készségfejlesztő rendezvények támogatására irányuló 1.1-es 43/PRV/2019 számú nyertes pályázat tette lehetővé. A három napos Téli iskolázásra január 15 és 17 között került sor Modor városának neves szállodájában, a Zochova chata hotelben, melyen közel 50 gazdálkodó vett részt.

Tovább a teljes cikkre

Sikeres volt a HMDK Gazdaköre évnyitó rendezvénye, a Gazdabál

Publikálva: 2024. február 6.

A HMDK Gazdaköre minden évben számos szakmai programot valósít meg. Ezek a programok évről évre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és bátran kijelenthetjük, hogy a Horvátországban élő magyarság minden évben számít arra, hogy a már hagyománynak mondható, állandó programokat megvalósítjuk. Várják ezeket az eseményeket, szakmai utakat, és örömmel vesznek részt rajtuk egyre nagyobb számban.

Tovább a teljes cikkre

Mezőbándi disznótoros fesztivál

Publikálva: 2024. február 6.

Első alkalommal rendeztek Mezőbándon disznótoros fesztivált. A rendezvény ötletadói a Székely Gazdaszervezet Egyesületének falugazdászai, Bartha Mihály és Sikó László, amelynek ötletét a hasonló események tapasztalatai alapján merítették. Nyolc község csapata nevezett be a versenyre, 10-12 tagúak voltak a csapatok.

Tovább a teljes cikkre

2023 - a változások éve

Publikálva: 2024. február 2.

Vegyes érzésekkel zárták a gazdálkodók a 2023-as évet, mely számos újdonsággal, módosult szabályokkal, változatos időjárással és piaci áringadozással volt tele.

Tovább a teljes cikkre

Miseborok készítői találkoztak Gyulafehérváron

Publikálva: 2024. január 31.

„A misebornak a szőlő terméséből készült, természetes és nem romlott bornak kell lennie” (924. k. 3§.). Az Egyházi Törvénykönyv előírását idézve szerveztük meg első alkalommal a miseborok találkozóját. A tizenkét magyarországi és erdélyi borász részvételével megtartott találkozónak a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség adott otthont január 23-25. között.

Tovább a teljes cikkre

Harmadszor szervezett évzáró gálát a Partiumi Falugazdász Hálózat

Publikálva: 2024. január 29.

A munka ugyan nem állt meg, de egyfajta évzáróként tartott gálát tavaly decemberben a szatmárnémeti Megmaradás Házában a Partiumi Falugazdász Hálózat. A rendezvényközpont nagyterme megtelt, számos érdeklődő vett részt az eseményen, na meg azok a gazdák, akik munkáját vagy önkéntes segítségét díjazta a hálózat.

Tovább a teljes cikkre

A horvátországi gazdák meglátogatták az AGROmashEXPO-t

Publikálva: 2024. január 29.

A HMDK Gazdaköre szervezésében több mint 50 horvátországi magyar gazdának sikerült feljutni a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén megrendezett AGROmashEXPO nevezetű gépkiállításra.

Tovább a teljes cikkre

Folytatódnak az alapozó bortanfolyamok Vajdaságban

Publikálva: 2024. január 17.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége folytatja az alapozó bortanfolyamokat, amelyek hatalmas érdeklődésre találtak a régióban. Az Alapozó Borismereti Tanfolyam 2022 végén indult útjára, és azóta töretlenül vonzza a bor iránt érdeklődőket. Az első tanfolyamok 2022 és 2023 során összesen 318 hallgató részvételével zajlottak le, 10 településen, 14 alkalommal.

Tovább a teljes cikkre

A XII. Alkalommal megszervezett Kárpát-medencei Összefogás Fórum falugazdász szemmel

Publikálva: 2023. december 12.

A Szlovákiai Agrárkamara elnökasszonya, Patasi Ilona és a Szlovákiai Agrárkamara falugazdászai és a Gazda Polgári Társulás elnöke, Varga Péter évről évre hivatalosak vagyunk advent idején a Kárpát-medence legnagyobb agrárszakmai rendezvényére, amely felöleli az anyaország és külhoni agrárium szakembereit, a gazdaszervezetek vezetőit, valamint a térségek magyar szakpolitikusait. Mindamellett, hogy egy nagyon szép rendezvény, a célja, hogy a szakmai kapcsolatokat tovább építsük, bővítsük és nem utolsó sorban értékeljük az eltelt esztendőt. Tartalmas és szívhez szóló beszédeket hallhattunk.

Tovább a teljes cikkre

Baranyában jártak szakmai kiránduláson a vajdasági gazdák

Publikálva: 2023. december 12.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdászai, illetve az Észak-vajdasági Földműves Egyesület szakmai kirándulást szervezett Baranyába 2023. november 16-án. A program összeállításában, illetve lebonyolításában a HMDK Gazdaköre falugazdászai segítettek.

Tovább a teljes cikkre

Továbbra is igény van a sörárpára!

Publikálva: 2023. december 8.

Szlovákia az ötödik legnagyobb malátatermelő az Európai Unióban. A 2023-as év termelése pedig az elmúlt hét év legmagasabbja lesz. És úgy tűnik, 2024-ben tovább fog növekedni, legalábbis a feldolgozók nyilatkozatai szerint, amelyek 2023 november 21-én hangzottak el a Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetségének kassai konferenciáján.

Tovább a teljes cikkre

Afrikai sertéspestis Szlovákiában

Az afrikai sertéspestis a világ egyik legveszélyesebb modernkori betegsége a házi sertésekre és a vaddisznókra nézve, amely ellen az egyetlen hatékony védekezés a fertőzésnek és terjedésének megelőzése.

Tovább a teljes cikkre

A HMDK Gazdaköre beszámolt sikereiről a 2023-as évi közgyűlésén

Publikálva: 2023. december 8.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Gazdaköre 2023 november 21-én tartotta meg az idei évi beszámoló jellegű közgyűlését, ahol a vezetőségnek és a falugazdászoknak lehetőségük nyílt beszámolni a 2023-as évben megrendezett programokról, valamint a falugazdászok által elért sikerekről, eredményekről.

Tovább a teljes cikkre

A HMDK Gazdaköre és a Magyarok Kenyere program

Publikálva: 2023. november 14.

A HMDK Gazdaköre az elmúlt évekhez híven idén is részt vett a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem nevű programban. A program keretein belül idén is búzagyűjtést tartottunk a tagjaink körében azzal a céllal, hogy az így felajánlott búzamennyiséget - az őrlést követően - liszt formájában eljuttathassuk a horvátországi magyar iskolákba.

Tovább a teljes cikkre

Belső-Erdély és Bánság bemutatása a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon

Publikálva: 2023. november 7.

Október 20–22. között tartották a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK) a budapesti HUNGEXPO Kongresszusi és Kiállítási Központban. A rangos eseményre a Pro Agricultura Egyesület idén egy minden eddiginél látványosabb pavilonnal készült, ahol színes programokkal és ízes erdélyi falatokkal várták az érdeklődőket.

Tovább a teljes cikkre

Parasztkonyha a Drávaszögben

Publikálva: 2023. október 31.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Gazdaköre egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye a Parasztkonyha nevű rendezvény, melyet idén 5. alkalommal szerveztünk meg. A rendezvény elsődleges célja a kapcsolatépítés, melynek jegyében külhoni és horvátországi gazdák és gazdaszervezetek egyaránt jelen vannak minden évben.

Tovább a teljes cikkre

Horvátországi gazdák az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron

Publikálva: 2023. október 25.

A HMDK Gazdaköre szervezésében idén is lehetősége nyílt bemutatkozni a horvátországi magyar gazdáknak az OMÉK-en, ezáltal a látogatók megismerkedhettek a Drávaszögre jellemző termékekkel.

Tovább a teljes cikkre

Gálával zárult a Blisseva Partium Spirit Award

Publikálva: 2023. október 13.

Blisseva Partium Spirit Award néven szervezett első ízben pálinka- és párlatversenyt a Partiumban az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesülete és a Partiumi Falugazdász Hálózat. A júliusban zajló bírálat eredményeit pedig, szeptember 23-án hozták nyilvánosságra a nagykárolyi Károlyi-kastélyban tartott gálán. A díjkiosztó ünnepségre, ahogyan a versenyre is, a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek pálinkakészítők.

Tovább a teljes cikkre

Máramarosi búzaösszentő-ünnepség

Publikálva: 2023. október 10.

Hálaadó istentisztelettel egybekötött búzaösszeöntő ünnepséget tartott Monón a Máramaros megyei magyar gazdaközösség. A jótékonysági Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szerves részét képező eseményt Tar Bálint, a Partiumi Falugazdász Hálózat Máramaros-térségi falugazdásza közösen szervezte a megyei, valamint a helyi RMDSZ szervezetek képviselőivel.

Tovább a teljes cikkre

Agro-Somotor vállalat átadása.

Publikálva: 2023. október 6.

Szeptember 26-án zajlott az Agro - Somotor vállalat átadási ünnepsége a felvidéki Szomotoron, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. A Szlovákiai Agrárkamara képviseletében jártunk ott Szabó Tamás kollégámmal.

Tovább a teljes cikkre

Vidék a városban: két napos vidékfesztivál Szatmárnémetiben

Publikálva: 2023. október 4.

Két napig hajnalban kakaskukorékolás, napközben pedig patkókopogás és önfeledten játszó, állatokat simogató gyermekek zsivaja törte meg Szatmárnémetiben a Kossuth-kert csendjét. Az iskolakezdést megelőző hétvégére időzítve a Partiumi Falugazdász Hálózat – ízeivel, mezőgépeivel, állataival és népi értékeivel együtt – immár negyedik alkalommal költöztette városra a vidéket.

Tovább a teljes cikkre

Tündérkert - az őshonos gyümölcsfajták menedéke

Publikálva: 2023. szeptember 27.

Tündérkert a tanyán címmel tartottak a Partiumban szeptember 2-án a tájjellegű, őshonos gyümölcsfajták megmentésének témájával találkozót, melyen a Tündérkert projekt mellett elhangzott gyümölcs vagy épp gyógynövény-feldolgozással kapcsolatos előadás is.

Tovább a teljes cikkre

Egy új tankonyha átadása valamint egy új élet megünneplése a Hargitán

Publikálva: 2023. szeptember 25.

"Ha a jó konyha eltűnik a Földről, akkor már nem lesz sem irodalom, sem zene, akkor megszűnik a barátság és a harmónia" - Marie Antoine Careme nagyszerű gondolataival vezérelve sikerült átadni, megnyitni az új tankonyhát, a szikrakonyhát a Hargitán. Székelyföldön egy régóta dédelgetett álom vált valóra azzal, hogy szeptember 15-én a meglévő gazdasszonyképzés mellé egy új tankonyhát, azaz a szikrakonyhát sikerült ünnepélyes keretek között átadni.

Tovább a teljes cikkre

Sikeres volt az Expo rendezvény Bácstopolyán

Publikálva: 2023. szeptember 15.

A Topolya Expo Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás és Vásár keretein belül az idei évben közel 200 hazai és külföldi kiállító mutatta be termékeit, ezen felül konferenciák és Borutca is várta a kedves látogatókat. A bácsfeketehegyi 51. Szüreti Napok keretében pedig lezajlott a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális ülése is.

Tovább a teljes cikkre

Jó bor, jó egészség. Tanulmányúton a Pro Agricultura Egyesület falugazdászai

Publikálva: 2023. szeptember 13.

A Pro Agricultura Egyesület falugazdászai egy érdeklődő, lelkes csapattal 2023 augusztus 18-án reggel indult útnak Magyarország fele. A több helyszínt és jeles pincészetet érintő tanulmányút rendkívül hasznos volt, a szakmai tudás gyarapítása mellett a közös nemzeti értékek melletti elköteleződést is megerősítette

Tovább a teljes cikkre

Növénykór-azonosító applikáció segíti a kárpátaljai növénytermesztőket

Publikálva: 2023. szeptember 12.

A kárpátaljai magyar gazdák nincsenek irigylésre méltó helyzetben. A háború mindennapi életre gyakorolt hatásai többszörösen is sújtják őket. A számos nehezítő körülmény ellenére próbálnak fennmaradni, folytatni tevékenységüket, megélhetést biztosítani az otthon maradt, sokszor csonka családok számára, értéket előállítani. Ezeknek a gazdálkodóknak nyújt széleskörű támogatást a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány.

Tovább a teljes cikkre

Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Válaszúton

Publikálva: 2023. szeptember 5.

A Pro Agricultura Egyesület és a Kolozs megyei Magyar Gazdák Egyesülete szervezésében búzaösszeöntő ünnepséget tartottak augusztus 5-én. Az eseménynek a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány adott otthont.

Tovább a teljes cikkre

A vörösmarti pincesor

Publikálva: 2023. szeptember 5.

Vörösmart, horvát nevén Zmajevac a horvátországi magyarság egyik legmeghatározóbb települése. A Duna folyása mellett létrejött település fényes múltra tekint vissza, jelentősége azonban mára már elhalványult. Borászainknak köszönhetően viszont kezdi visszanyerni egykori fényét.

Tovább a teljes cikkre

A kolozsvári Szent Mihály-templomban áldották meg a Magyarok Kenyerét

Publikálva: 2023. augusztus 28.

A Pro Agricultura Egyesület és a Kolozs Megyei Magyar Gazdák Egyesülete az államalapítás ünnepén, a magyar gazdatársadalom összefogásának jeleként szervezte meg az új kenyér megáldásának ökumenikus ünnepségét Kolozsváron, a Szent Mihály-templomban.

Tovább a teljes cikkre

Helyi termékekből készült borkorcsolya a Kolozsvári Magyar Napok borutcájában

Publikálva: 2023. augusztus 28.

Ropogós stangli és aromás sajtfalatok egy üde nyári borozáshoz – ezt találták azok, akik ellátogattak a Pro Agricultura Egyesület, az 1568 Bistro és a Kalotaszegi Finomságok közös standjához augusztus 14-20. között a Kolozsvári Magyar Napok borutcájába.

Tovább a teljes cikkre

Agrokomplex 2023

Publikálva: 2023. augusztus 25.

Idén 48. alkalommal került megrendezésre a nyitrai Agrokomplex nemzetközi kiállítás, mely ezúttal a „Vissza a gyökerekhez“ mottót kapta. A gazdag programmal ellátott és több mint 450 kiállító tárlatait felvonultató kiállítás augusztus 17-től 20-ig tartott. A kiállítással egyidejűleg zajlott az Országos Állattenyésztési Kiállítás, valamint a Vadászati, Halászati és Méhészeti Kiállítás is.

Tovább a teljes cikkre

Otthonra talált a bor a Károlyi-kastélyban

Publikálva: 2023. augusztus 9.

Családok, baráti társaságok kedvelt találkozóhelyévé változott szombaton és vasárnap a nagykárolyi Károlyi-kastély kertjében kialakított borudvar. A Partiumi Falugazdász Hálózat „Bor a kastélyban” Borfesztiválja mindkét nap látogatók százait vonzotta.

Tovább a teljes cikkre

Magyarok Kenyere a Partiumban

Publikálva: 2023. augusztus 10.

Az összetartozás kifejezéseként egybetöltötték a Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros magyar lakta térségeiből felajánlott kenyérbúza-adományokat a partiumi falugazdászok és a szilágysági gazdaküldöttek. A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program részét képező partiumi búzaösszeöntő ünnepségnek – mely egyúttal Szilágy megyei búzaösszeöntő ünnepség is volt – idén Sarmaság adott otthont.

Tovább a teljes cikkre

Magyar Napokat tartottak Kalotaszegen, ott járt a Pro Agricultura Egyesület is

Publikálva: 2023. július 27.

Az ötödik alkalommal megrendezett Kalotaszegi Magyar Napokat idén a szervezők a népviselet ünnepeként hirdették meg. Ennek megfelelően vasárnap, július 16-án több száz, népviseletbe öltözött kalotaszegi vonult fel Bánffyhunyadon. A tájegység falvainak küldöttei a hőség ellenére magukra öltötték díszes viseletüket, és hegedűszó kíséretében érkeztek a Barcsay-kertbe.

Tovább a teljes cikkre

Pusztító viharok csaptak le a horvátországi gazdákra

Publikálva: 2023. július 24.

A mezőgazdasági termelés évről évre nehezebbnek bizonyul. Egyfelől ott vannak a gazdaságot befolyásoló globális események (járványok, háborúk), másfelől pedig a klímaváltozás, amelynek hatásait egyre inkább érezhetjük térségünkben is.

Tovább a teljes cikkre

VIBE Fesztivál, Marosvásárhely: a Pro Agricultura Egyesület is hozzájárult a sikerhez

Publikálva: 2023. július 13.

Július 6-9. között zajlott Erdély legnagyobb magyar fesztiválja Marosvásárhelyen, a Maros-parton. Az esemény rendkívüli alkalmat jelentett az agrárium aktuális kérdéseinek megvitatására is. A Pro Agricultura Egyesület fontosnak tartotta a fiatalok szakszerű tájékoztatását az agrárium jövedelmezőségéről, jövőjéről, az ágazatban zajló digitalizációs folyamatokról, ezért elismert szakembereket hívott meg, akik a fiatal generáció nyelvén értekeztek a témákról. A beszélgetéseket az egyesület elnöke, Antal Géza moderálta.

Tovább a teljes cikkre

Régi ételek napja Dunamocson

Publikálva: 2023. július 12.

A Csemadok Dunamocsi Alapszervezete és a Gazda Polgári Társulás közös szervezésében a dunamocsi falumúzeum udvarán került sor az idei hagyományos és házias ízek napjára. A rendezvényen megjelentek a kárpátaljai, erdélyi, vajdasági, délvidéki falugazdászok is. Szép élményekkel gazdagodtunk, és közben felelevenítettük, gyakoroltuk nemzeti gasztronómiai hagyományainkat.

Tovább a teljes cikkre

Vajdasági borászati workshop

Publikálva: 2023. július 6.

A Schams Ferenc Terv keretén belül a közelmúltban megalakult a Vajdasági Magyar Borászok Egyesülete (VaMaBo), ezért a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Prosperitati Alapítvány közreműködésével Vajdaságban először tartottak borászati workshopot a borászoknak június második felében. Négy alkalom és két helyszín adott otthont a rendezvénynek. Az első két alkalommal a bácskossuthfalvi Dimalis borászat fogadta a részvevőket, a harmadik és negyedik alkalommal pedig a bajmoki Klinocki Wine borászat.

Tovább a teljes cikkre

Elmarad az uborkaszezon: besűrűsödött a falugazdászok nyári programja

Publikálva: 2023. június 27.

Partium Spirit pálinkaverseny, Magyarok Kenyere gyűjtés és búzaösszentési ünnepség, Partiumi Kincses Pince borfesztivál – íme néhány esemény, rendezvény azok közül, amelyek a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében hamarosan sorra kerülnek. A szervezési kérdésekről csütörtöki találkozójukon egyeztettek a falugazdászok.

Tovább a teljes cikkre

Gasztrofesztivál helyi termékekkel a Pro Agricultura Egyesület szervezésében

Publikálva: 2023. június 22.

A farmról az asztalra: helyi termékek gasztronómiája címmel Kolozsváron, a Colina-parkban szervezett június elsejei, kóstolókkal és termékbemutatókkal fűszerezett eseménysorozatot a Pro Agricultura Egyesület.

Tovább a teljes cikkre

Szlovákiai Szántóföldi Napok Apponyban

Publikálva: 2023. június 22.

Idén 12. alkalommal kerültek megrendezésre a Szlovákiai Szántóföldi Napok, ezúttal a Nagytapolcsányi járásban elhelyezkedő Apponyban, a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem alá tartozó szántóföldi területeken. Az esemény megszervezését a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium égisze alatt, a Roľnícke noviny (földműves újság) kiadójának, a Profi Press SK -nak köszönhetjük, akik minőségi rendezvényt biztosítottak a 2023-as idényre.

Tovább a teljes cikkre

A 2023-as év kihívásai a mezőgazdaságban

Publikálva: 2023. június 20.

A tavalyi évi száraz, szélsőséges időjárás megviselte a horvátországi magyar gazdákat. Az egymást követő száraz hónapok kárt okoztak a gabonaültetvényekben, gyümölcsösökben és a kertészetekben. A korai gabonatermésben nem okoztak komolyabb kárt, azonban a későbbi ültetvények, mint a kukorica és napraforgó hozama nagyon alacsony volt. A gyümölcsösök öntözés híján visszamaradtak a fejlődésben, így nem csak a tavalyi termés látta kárát a száraz 2022-es évnek.

Tovább a teljes cikkre

Lekvárfőzés Batáron

Publikálva: 2023. június 15.

Zamatos szamócából készített télire eltehető lekvárt a Pro Agricultura Carpatika márciusban alakult gazdasszonytagozata a tiszaháti Batáron.
A programra Kárpátalja több településéről érkeztek résztvevők. A helyszín a Batári Görögkatolikus Egyházközség szeretetkonyhája volt, amit Lődár Jenő atya készséggel bocsátott az gazdasszonyok rendelkezésére.

Tovább a teljes cikkre

Pest megyei termelők látogattak a Partiumba

Publikálva: 2023. június 14.

A Partium mezőgazdasági adottságaival, a helyi növénytermesztő és állattenyésztő gazdákkal, valamint a térség gazdag magyar vonatkozású történelmi, kultúrális örökségével és emlékhelyeivel ismerkedtek a Pest Vármegyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének képviselői. A három napos látogatás szakmai programját a Partiumi Falugazdász Hálózat állította össze.

Tovább a teljes cikkre

Tavaszi munkálatok a Pro Agricultura Egyesület háza táján

Publikálva: 2023. június 12.

A Pro Agricultura Egyesület 2022 márciusától partnerszervezete az Agrárminisztérium Kárpát-medencei falugazdász programjának. Az egyesület tevékenysége Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Temes és Arad megyékre terjed ki, a 7 megyében 11 falugazdász foglalkoztatásával biztosítunk szakmai tanácsadást és szervezzük a gazdaközösséget.

Tovább a teljes cikkre

Magyar borok a horvát tengerparton

A 2023-as évben a HMDK Gazdakörét érte az a megtiszteltetés, hogy megrendezhette a IV. Kincses Pince találkozót, ahol több mint 30 borászat képviseltette magát a 20 kihelyezett faházban direkt módon, vagy pedig egyesületek által. A programnak idén az Adria tengermellék gyönyörű települése, Crikvenica adott otthont.

Tovább a teljes cikkre

Szakmai továbbképzőn és csapatépítőn a falugazdászok

Publikálva: 2023. június 6.

A Partiumi Falugazdász Hálózat szatmári, bihari, szilágysági és máramarosi munkatársai is részt vettek a Kárpát-medencei falugazdászok három napos anyaországi szakmai továbbképző és csapatépítő találkozóján. A május 16 -18. között Harkányban tartott rendezvényt az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya szervezte.

Tovább a teljes cikkre

Látogatás a jövő tehenészetében

Publikálva: 2023. június 6.

Tartalmas csapatépítő napokat töltöttek együtt a Kárpát-medencei külhoni falugazdász hálózat falugazdászai a gyógyvizéről híres Harkány üdülő településen. A csapatépítő napok egyik fő programja a Harkánytól mintegy húsz percnyire található Bóly Zrt. Csípőteleki tehenészeti telep meglátogatása volt.

Tovább a teljes cikkre

Nagy sikerrel zárult a Borszereda nevű rendezvény

Publikálva: 2023. május 31.

A szervezők reményeit felülmúló népszerűségnek örvendett a május 5-7. között Csíkszeredában megrendezett Borszereda. Idén a Mikó-várban várta a több mint 33 borászat az odalátogatókat, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálták elfoglaltságukat. Több helyszínről is érkeztek borászatok, úgymint Szerbia, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Ukrajna és nem utolsó sorban Románia. A szervezők és a résztvevő borászok is egyetértettek abban, hogy a kapcsolatteremtés volt az esemény legfontosabb hozadéka számukra.

Tovább a teljes cikkre

A szakmai kiállításokon való részvétel a siker kulcsa

Publikálva: 2023. május 30.

A HMDK Gazdaköre egyik legfontosabb céljának tekinti a horvátországi magyar gazdák tevékenységének támogatását, fejlődésének elősegítését rendezvények, szakmai előadások és szakmai kirándulások által. Évente átlagosan 3-5 szakmai utazást valósítunk meg, eltérő tematikával. Vannak viszont olyan kiállítások, amelyeket minden évben rendszeresen látogatunk - ilyen például az OMÉK (mely kétévente kerül megrendezésre), az AgroMash Expo, vagy a nagyszabású Újvidéki Mezőgazdasági Kiállítás.

Tovább a teljes cikkre

Ezreket vonzott a váradi Borpart fesztivál

Publikálva: 2023. május 24.

Népes közönséget mozgatott meg a Partiumi Falugazdász Hálózat és a Festum Varadinum közös szervezésű nagyváradi Borpart fesztiválja. A Sebes-Körös parti háromnapos rendezvényen – koncertek és változatos családbarát programok kíséretében – tizenegy borászat és egy pálinkamanufaktúra termékeit ízlelhette, ismerhette meg a nagyközönség.

Tovább a teljes cikkre

Bihari borászok mesélnek

Publikálva: 2023. május 24.

Újabb kötettel – ezúttal a Bihar megyei borászokról szólóval – bővült a Partiumi Falugazdász Hálózat a történelmi Partium borászait, pincészeteit magyar és román nyelven bemutató „A szőlőtől a pohárig” könyvsorozata.

Tovább a teljes cikkre

Elindult a 2023-as Kisméhész program

Publikálva: 2023. április 27.

A tavalyi kedvező fogadtatáson felbuzdulva idén is elindította elemi osztályosoknak szóló Kisméhész programját a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület és a Partiumi Falugazdász Hálózat. A kezdeményezés célja bővíteni a gyermekek ismereteit a méhek, a méhészet és a méhészeti termékek terén.

Tovább a teljes cikkre

Kire számíthatnak a felvidéki gazdák?

Publikálva: 2023. április 27.

A Szlovákiai Agrárkamara és falugazdászai átfogó szakmai előadásokat szerveznek a felvidéki magyar gazdálkodók részére. A regionális magyar találkozókon az előadások fő témái az új Közös agrárpolitika, a 2023-2027 közötti támogatások és az Agro-ökológiai program feltételeinek ismertetése.

Tovább a teljes cikkre

Partiumi BajTárs: Segítsünk bajba jutott gazdatársainkon

Publikálva: 2023. április 26.


Hamar jön a baj – tartja a jól ismert mondás. Időpróbált népi bölcsesség az is, hogy bajban ismerszik meg az igazi barát. Bajba jutott gazdákat segít a Partiumi Falugazdász Hálózat Partiumi BajTárs programja.

Tovább a teljes cikkre

Tojásfestés az újonnan alakult Gazdasszony Tagozat szervezésében

Publikálva: 2023. április 20.

2023. március 16.-án megalakult a „Pro Agricultura Carpatika” Megyei Jótékonysági Alapítvány Gazdasszony Tagozata azzal a céllal, hogy a nehéz háborús körülmények között, a férfiak távollétében otthon maradt anyák, feleségek összefogva, egymást támogatva oldják meg a háztartás, gyereknevelés körüli teendőiket, végezzék a gazdálkodás ügyes-bajos dolgait.

Tovább a teljes cikkre

Skanzenbe gyűjtik a falugazdászok a mezőgazdasági múlt tárgyi emlékeit

Publikálva: 2023. április 12.

A mezőgazdasági munkálatokhoz és a paraszti életformához kötődő régi tárgyak, szerszámok, eszközök, vagy az egykori gazdálkodókat munka közben megörökítő fotográfiák gyűjtését kezdeményezi a Partiumi Falugazdász Hálózat. A gazdáktól kapott tárgyi emlékeket a csanálosi skanzenjében mutatná be az érdeklődőknek a szervezet.

Tovább a teljes cikkre

EU CAP Network - fiatal mezőgazdászok a középpontban

Publikálva: 2023. április 11.

Március 9-én került online formában megrendezésre az EU CAP Network fiatal mezőgazdászok vidéken való támogatását segítő témacsoport első találkozója. A rendezvény fő témája a fiatal gazdák vidéken való boldogulására irányult. Ezen belül támogatások, gyakori problémák, tapasztalatok és ötletek voltak napirenden a résztvevők és szervezők által.

Tovább a teljes cikkre

Startolj rá! – agrártámogatásról tájékozódhatnak a gazdák Erdély-szerte

Publikálva: 2023. április 5.

Partiumból indult erdélyi körútjára még februárban Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat és az erdélyi gazdaszervezetek közös szervezésű tájékoztató karavánja.

Tovább a teljes cikkre

Egyeztető Fórum és Sajtmustra – mozgalmas hétvége Hargita megyében

Publikálva: 2023. április 3.

Március utolsó hétvégéjét a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének két fontos eseménye is gazdagította. 2023. Március 24−én került sor a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumára Csíkszeredában, illetve március 24−25−én a Böjti Csemege ─ Kárpát−medencei sajtmustrára, szintén Hargita megyében, Borospatakán.

Tovább a teljes cikkre

Kolbászfesztivál a Drávaszögben

Publikálva: 2023. március 21.

Második alkalommal rendezte meg a HMDK Gazdaköre a Drávaszögben a Kolbászfesztivál nevű rendezvényt. Az elsőre tavaly került sor a COVID korlátozásokhoz igazodva kis létszámmal, családias légkörben.

Tovább a teljes cikkre

Nemzeti ünnep a Partiumban

Publikálva: 2023. március 20.

Partium-szerte is megemlékeztek a március 15-i nemzeti ünnepen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Elődeink 175 évvel ezelőtt mondtak nemet az elnyomó, zsarnoki uralomra és fegyvert ragadva, és mondtak igent életük árán is a szabadság és egyenlőség eszményére.

Tovább a teljes cikkre

Erősödik a Partiumi Falugazdász Hálózat

Publikálva: 2023. március 16.

A Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei csapatát erősíti márciustól Laskovics István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének munkatársa – derül ki a szervezet munkatársainak február 21-i találkozóján.

Tovább a teljes cikkre

Szilvafa-metszésbemutató Érszőllősön

Publikálva: 2023. március 16.

Metszőbemutatót szervezett március 8-án Érszőllősön Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta-térségi falugazdásza. A házigazda Muresan Nicolae volt, akinek a viszonylag fiatal, 2013-as telepítésű gyümölcsösében a szilvafák metszési technikáját ismerhették meg a gazdák.

Tovább a teljes cikkre

A talajművelésről hallhattak előadást a horvátországi magyar gazdák

Publikálva: 2023. március 9.

A talajművelés minden mezőgazdasági tevékenység alapja, melynek gyakorlata apáról fiúra szállt az idők során. Ismertek tehát a talajművelés folyamatai, amelyek évszázadokon át biztosították az eredményes termelést. Jelenleg azonban olyan klímaváltozással nézünk szembe, amely kihat a mezőgazdaság minden területére. Az évről évre nagyobb mértékű szárazság, a gyenge tél újfajta termelési eljárásokat és technikákat igényel. Mivel a talaj az a hely, ahonnan a növény felszívja a számára fontos tápanyagokat, igyekeznünk kell minél hosszabb ideig megőrizni a talaj nedvességét.

Tovább a teljes cikkre

Közeleg a területalapú támogatásokra vonatkozó kérelmek benyújtási határideje

Publikálva: 2023. február 28.

A területalapú támogatások új szabályai álltak fókuszában annak a szakmai fórumnak, amelyet a Szlovákiai Agrárkamara és Bojti Beáta falugazdász szervezett a felvidéki Nagycsalomján 2023. február 24-én.

Tovább a teljes cikkre

Lendületben a felvidéki borászok

Publikálva: 2023. február 16.

Megtartotta éves közgyűlését a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása. Az eseményre a 2022. novemberében átadott párkányi Borok Házában került sor a tagok mintegy kétharmadának jelenlétével.

Tovább a teljes cikkre

Vajdasági látogatók az AGROmashEXPO-n

Publikálva: 2023. február 14.

Pár év kihagyást követően, idén ismét autóbusz indult Nyugat-Bácska területéről a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, valamint a szövetség falugazdászainak szervezésében, hogy a vajdasági gazdákat az egyik legjelentősebb mezőgazdasági kiállításra, a budapesti Hungexpo területén megrendezett AGROmashEXPO-ra szállítsa.

Tovább a teljes cikkre

Regionális gazdatalálkozó Szalatnyán

Publikálva: 2023. február 14.

Regionális gazdatalálkozóra került sor Szalatnya községben február 3-án Pecsérke Andreas, a Szlovákiai Agrárkamara falugazdásza szervezésében. A találkozón a résztvevők számára Pecsérke Andreas, valamint a komáromi járás képviseletében Ollári Adrianna tartott előadásokat, aki szintén a Szlovákiai Agrárkamara falugazdász hálózatát erősíti. Számos gazdálkodó érkezett a lévai-, az érsekújvári-, valamint a nagykürtösi járásból.

Tovább a teljes cikkre

Első borászati képzés a Schams Ferenc Terv keretében Ópáloson

Publikálva: 2023. február 13.

A ménesi bor „(…) szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak"- Dr. Csávossy György

Tovább a teljes cikkre

AGROmashEXPO-n jártak a felvidéki gazdák

Publikálva: 2023. február 13.

A felvidéki falugazdászok szervezésében 2023. január 26–27-én két autóbusszal összesen 56 gazda látogatott el a rozsnyói, kassai, rimaszombati és losonci járásból a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 41. alkalommal megrendezett AGROmashEXPO-ra.

Tovább a teljes cikkre

A horvátországi magyar gazdák

Publikálva: 2023. február 13.

A horvátországi magyarság helyben való boldogulásának, megmaradásának egyik alappillére a mezőgazdaság. Bármily nehéz helyzetbe is kerülünk, a mezőgazdaságra mindig támaszkodhatunk.

Tovább a teljes cikkre

Talajegészség és regeneratív mezőgazdaság konferencián jártak a bodrogközi gazdák

Publikálva: 2023. február 10.

Január 16-án hajnali 3 órakor elindultunk Királyhelmecről a Bács-Kiskun vármegyei Nemesnádudvarra, hogy részt vegyünk a Talajmegújító Gazdák Egyesülete által rendezett Talajélet konferencián. Három falugazdász és egy gazda, név szerint: Takács Parajos Krisztina, Szabó Tamás és Burkus Imre, valamint Parajos Tibor gazda, aki történetesen az apám.

Tovább a teljes cikkre

Évet értékelt a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

Publikálva: 2023. január 20.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete Szovátán tartotta évértékelő gyűlését. A falugazdász-hálózat tagjai mérlegelték az elmúlt év tevékenységeit, programjait, számba vették a 2023-as év felépítését, valamint Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár bemutatóját is meghallgatták az új Nemzeti Stratégiai Terv kapcsán.

Tovább a teljes cikkre

Sikeres információs nap a jóváhagyott KAP-stratégiai tervről

Publikálva: 2023. január 16.

Fókuszban a felvidéki gazdák – sikeres információs napot tartott a jóváhagyott KAP-Stratégiai Tervről a Szlovákiai Agrárkamara

Tovább a teljes cikkre

AGROSZALON 2022

Publikálva: 2023. január 16.

2019 után, 3 év elteltével újra megrendezésre került az Agroszalon nemzetközi mezőgazdasági kiállítás a nyitrai Agrokomplex vásárvárosban, 2022. december 7.-10. között, immár nyolcadik alkalommal.

Tovább a teljes cikkre

Zselíz város gasztrokulturális központja

Publikálva: 2023. január 9.

Amikor 1834-ben gróf Esterházy János Károly elhunyt, felesége, Festetich Rozina az addig nyári laknak használt zselízi kastélyba költözött. Franz Sacher főszakács a grófnő kérésére 1842-ben érkezett a Garam-parti kisvárosba. A sárgabaracklekvárral ízesített csokoládétorta megalkotója a kastély közvetlen szomszédságában álló házban talált ideiglenes otthonra; 1843. február 8-án itt született meg Eduard nevű fia is, aki később a Bécsi Hotel Sachert alapította meg. Nem véletlen tehát, hogy a csodálatos környezetben található zselízi történelmi ingatlant a mai napig Sacher-házként emlegetik.

Tovább a teljes cikkre

Egy kenyéren vagyunk...

Publikálva: 2022. október 4.

Tar Bálint térségi falugazdász családja és a Máramaros megyei szórvány-magyarság látta vendégül augusztus 14-én a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program idei partiumi búzaösszeöntő ünnepségét. A Partiumi Falugazdász Hálózat vasárnap délutáni koltói ünnepei rendezvényén Nagykárolytól Krasznáig, Nagyszalontától Avasújvárosig a történelmi Partium különböző vidékeiről, tájegységeiről adományozott búzát öntötték össze a térségeket képviselő falugazdászok.

Tovább a teljes cikkre

Falugazdász megbeszélés Avasújvárosban

Publikálva: 2022. október 4.

Avasújváros, a bakator szőlő hazájának is nevezett település adott otthont a négy megyére kiterjedő Partiumi Falugazdász Hálózat szokásos, szeptember havi találkozójának. A kihelyezett gyűlésen a házigazda szerepét ezúttal Huszár Antal, a település szülöttje, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta környéki falugazdásza vállalta magára.

Tovább a teljes cikkre

Nemzetközi Konferencia - "Mezőgazdászok támogatási lehetőségei a Kárpát-medencében"

Publikálva: 2022. október 4.

Nemzetközi mezőgazdasági konferenciának adott otthont csütörtökön (2022. szeptember 29.) Dunaszerdahely, amely során egy rendkívül aktuális témát jártak körbe a szakmai szervezetek képviselői.

A Szlovákiai Agrárkamara szervezésében ugyanis a Kárpát-medencei mezőgazdasági támogatási lehetőségek képezték a Hotel Thermában zajló konferencia alaptémáját, amelyen a szlovák és a magyar oldalon egyaránt az agrárpolitika vezetői is képviseltették magukat. A rendezvény fővédnöke pedig a szlovák földművelési és vidékfejlesztési miniszter, Samuel Vlčan volt.

Tovább a teljes cikkre

Fókuszban a növényvédelem: gazdatalálkozókat szerveztek a falugazdászok

Publikálva: 2022. június 8.

A felerősödött kórokozó-invázió miatt a Partiumi Falugazdász Hálózat két hétvégi gazdatalálkozóján – a Máramaros megyei Koltón és a Bihar megyei Érolasziban – is a kertek, gyümölcsösök növényvédelme volt a fő téma.

Tovább a teljes cikkre

Levendula-termesztők tanácskoztak Mezőteremben

Publikálva: 2022. június 7.

Kiss Ferenc Attila falugazdász kezdeményezésére Mezőteremben, ezen belül is Tar Miklósék csodálatos fekvésű levendulás kertjében találkoztak a térségbeli levendulatermesztők.

Tovább a teljes cikkre

Gyermeknapi rendezvények a Partiumban

Publikálva: 2022. június 7.

A Partiumi Falugazdász Hálózat térségi munkatársai is tevékenyen bekapcsolódtak a június 1-i, Nemzetközi Gyermeknap alkalmából szervezett foglalkozásokba.

Tovább a teljes cikkre

Mezőgazdasági szakmai fórum Buzitán

Publikálva: 2022. június 7.

2022. május 19-én, csütörtökön került megrendezésre a „Vidék jövője-jövő vidéke” című mezőgazdasági szakmai fórum Buzitán, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szervezésében.

Tovább a teljes cikkre

Gyula Lehel akácerdei méhesében jártak a partiumi falugazdászok

Publikálva: 2022. május 31.

Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott május 24-én a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek, hiszen a legkisebbek tanítását, méhekhez való szoktatását nem lehet elég korán kezdeni.

Tovább a teljes cikkre

Kincses Pince Kárpát-medencei borászati szakmai találkozó Csíkszeredában

Publikálva: 2022. május 24.

2022. május 13-15. között került megrendezésre a II. Kincses Pince találkozó, amelyen közel 40 Kárpát-medencei borászat képviseltette magát. A program ezúttal a csíkszeredai Csíki Majális keretében valósult meg, Felvidéket hét borászat képviselte.

Tovább a teljes cikkre

Új eperfajtákat ismerhettek meg a szatmári termelők

Publikálva: 2022. május 24.

Epertermesztésről és a hozzá kapcsolódó növényápolási, tápanyag-utánpótlási tudnivalókról szóló szakmai találkozót szervezett a térségbeli gazdák számára május 16-án Kökényesden a Partiumi Falugazdász Hálózat. A választás nem véletlenül esett Szatmár megye északi térségére, hiszen a vendéglátó településen, valamint Halmiban és környékén a gazdák közel ezer hektáron foglalkoznak szamóca/ földi eper termesztésével, termékeik pedig országos szinten ismertek és keresettek.

Tovább a teljes cikkre

Tündérkertbe gyűjtik a partiumi régi gyümölcsfajtákat

Publikálva: 2022. május 24.

A térség veszélyeztetett, eltűnőben lévő, régi, hagyományos erdélyi gyümölcsfajtáinak megmentésére védett gyümölcsöskert létrehozását kezdeményezi a Partiumi Falugazdász Hálózat.

Tovább a teljes cikkre

Szatmári termékekkel az AGRARIA-n

Publikálva: 2022. május 24.

A Partium mezőgazdasági értékei és természeti adottságai mellett a legkiválóbb szatmári termékekkel is megismerkedhettek a napokban azok a látogatók, akik Erdély legnagyobb mezőgazdasági kiállításán és vásárán, a Kolozs megyei AGRARIA-n felkeresték, megtekintették a Partiumi Falugazdász Hálózat és Szatmár megyei LEADER Egyesületek közös kiállítóterét.

Tovább a teljes cikkre

Élénk érdeklődés a szalárdi állásbörzén

Publikálva: 2022. május 24.

A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület munkáját, valamint a mezőgazdaságban rejlő kereseti, üzleti lehetőségeket bemutatva a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek a május 12-i szalárdi állásbörzén, melyet kifejezetten az agráriumban elhelyezkedni kívánó fiatalok, illetve munkanélküliek számára szerveztek.

Tovább a teljes cikkre

Fametszési bemutató Árvátfalván

Publikálva: 2022. március 22.

Kovács Zalán, az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületének falugazdásza szervezésével és Tamás Béla közreműködésével március 21-én fametszési bemutató került megrendezésre Árvátfalván.

Tovább a teljes cikkre

Mozgalmas hetek a Caritas - Vidékfejlesztésnél

Publikálva: 2022. március 22.

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés február végén, március elején szervezte meg „Tavaszi Képzéssorozat” címmel idei első oktatási napjait, több témában. A rendezvény mind a szervezet, mind a falugazdászok részéről folyamatos helytállást várt el, egy héten keresztül.

Tovább a teljes cikkre

Székely Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma Maksán - 2022. március 19.

Publikálva: 2022. március 22.

Szombaton a maksai Benke-kúriában rendezték meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének harmadik, nagyszabású egyeztető fórumát, amelyen a három székely megye gazdái mellett számos hazai és anyaországi politikus, döntéshozó is részt vett.

Tovább a teljes cikkre

Szakmai előadások a mezőgazdaság fejlesztéséért

Publikálva: 2022. március 21.

A Szlovákiai Agrárkamara Rozsnyói – Nagyrőcei járások falugazdászai 2022. március 4-én a rozsnyói Rákóczi Magyar Házban szakmai találkozót szerveztek a járásokban gazdálkodással foglalkozó kistermelőknek, vállalkozóknak.

Tovább a teljes cikkre

Itt a tavasz - sűrű program a Székely Gazdaszervezetek Egyesületénél

Publikálva: 2022. március 7.

Március első napjaiban rögtön két rendezvény társszervezőjeként is közreműködött az SZGE. Az egyesület képviselői ezzel párhuzamosan pedig részt vettek a magyarországi gazdakongresszuson is.

Tovább a teljes cikkre

Farsangi bál Szucságon

Publikálva: 2022. március 7.

A Kalotaszegi Gazdák Egyesületével partnerségben szervezett a Pro Agricultura Egyesület falugazdásza, Dr. Horváth Csaba farsangi bált a nádasmenti Szucságon, Kolozs megyében.

Tovább a teljes cikkre

Gazdatalálkozó Székelykocsárdon

Publikálva: 2022. március 7.

Gazdanapot szervezett Székelykocsárdon a kolozsvári Pro Agricultura Egyesület. A program keretében dr. Kovács Ottó húsmarhatartásról és legelőgazdálkodásról szóló előadását követően farmlátogatásra is sor került.

Tovább a teljes cikkre

Nők a mezőgazdaságban

Publikálva: 2022. március 7.

A „Pro Communitas”- Ada civil szervezet, immáron ötödik alkalommal szervezte meg, Nőnap alkalmából a „Nők a mezőgazdaságban” című fórumát, melyet 2022.02.25-én tartottak meg az adai községi ház nagytermében.

Tovább a teljes cikkre

Precíziós gazdálkodás - gazdafórum Kúlán

Publikálva: 2022. március 7.

2022. februán 10-én, délelőtt 10 órai kezdettel, a kúlai falugazdász iroda szervezésében, előadást tartott a magyrországi Precision Planting cég és szerbiai partnercége a Livona d.o.o. Az előadást a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ (Josip Kramer u. 45) kistermében tartottuk meg a kúlai és Kúla környéki termelők számára.

Tovább a teljes cikkre

Gyümölcstermesztés: egymástól is tanulnak a partiumi gazdák

Publikálva: 2022. február 16.

A gyümölcstermesztés, a gyümölcsösök gondozása, szakszerű metszése, koronaalakítása volt a témája a Partiumi Falugazdász Hálózat több, napokban tartott Bihar megyei rendezvényének. Érolasziban a barack- és a cseresznye, Örvénden az alma, a barack és a szilva metszését mutatták be az érdeklődőknek.

Tovább a teljes cikkre

Folytatódnak a székelyföldi gazdáknak tartott szakmai képzések

Publikálva: 2022. február 14.

A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány (PAHRU) és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) közös szervezésében már elindultak az idei év első felére ütemezett, nagy népszerűségnek örvendő, akkreditált szakképzések Székelyföld három helyszínén!

Tovább a teljes cikkre

Suba Viktória felvidéki falugazdász nyilatkozott a Felvidék.ma portálnak

Publikálva: 2022. február 3.

Suba Viktória felvidéki falugazdász nyilatkozott a Felvidék.ma portálnak.

Tovább a teljes cikkre

Megbeszélést tartottak a Schams Ferenc Terv felvidéki megvalósítása érdekében

Publikálva: 2022. január 26.

Farkas Iván polgármester, az MKP alelnöke meghívására Muzslán, a polgármesteri hivatalban tartott találkozón vitatták meg a Schams Ferenc Terv felvidéki megvalósításának lehetőségeit, céljait.

Tovább a teljes cikkre

Bott pékség Gadócon – nyugalom és harmónia szigete a város szélén

Publikálva: 2022. január 25.

Példaértékű vállalkozást szeretnék bemutatni a Felvidékről. Bott Frigyes fiatalember és ifjú felesége Lilla kb. 3 évvel ezelőtt álmodta meg életük pékségét. Ma 2022-t írunk és büszkén vezet körbe az otthonos hangulatú üzletben, ahol saját hagyományos receptek alapján készített pékárut kínálnak, mint például kovászos kenyeret, barna vagy félbarna kenyeret, valamint friss péksüteményeket.

Tovább a teljes cikkre

Tervezéssel és évértékeléssel indította a 2022-es évet a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

Publikálva: 2022. január 24.

Az elmúlt év tapasztalataiból tanulva bizakodóan tűzték ki céljaikat a gazdák az idei évre is. A falugazdász-hálózat tagjai Homoródfürdőn gyűltek össze január 13–14. között, ahol az éves kiértékelők mellett egy online kommunikációs képzésen is részt vettek a jelenlévők.

Tovább a teljes cikkre

Világgá kürtölt erdélyi ízek: tordai egyesület és diákszövetkezet a hagyományos gasztronómiai népszerűsítéséért

Publikálva: 2022. január 5.

A hagyományos aranyosszéki és erdélyi gasztronómia megőrzését és nemzetközi népszerűsítését zászlajára tűző tízéves tordai civil kezdeményezés idén új állomásához érkezett: népes gasztronómiai rendezvények és képzések megszervezésére is alkalmas látványkonyhát és telephelyet avattak.

Tovább a teljes cikkre

Közös képzések Székelyföldön

Publikálva: 2021. december 14.

Közös munka a közös összefogás szellemében szervezett akkreditált képzést Gyergyószentmiklóson a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés az RMGE Maros szervezettel együttműködve, amelynek záróvizsgájára október közepén került sor.

Tovább a teljes cikkre

Napkoron találkozott az agrárminiszter a partiumi falugazdászokkal

Publikálva: 2021. december 13.

Nagy István, a magyar kormány agrárminisztere is felkereste a Partiumi Falugazdász Hálózat csapatát a hagyományos napkori böllérversenyen.

Tovább a teljes cikkre

Vajdaságban jártak a partiumi falugazdászok

Publikálva: 2021. december 13.

A kapcsolatépítés és a kölcsönös tapasztalat-megosztás jegyében, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének meghívására Szerbiába, a vajdasági körzetekben tevékenykedő falugazdászokhoz látogattak az elmúlt napokban a Partiumi Falugazdász Hálózat Szilágy, Szatmár és Bihar megyei tagjai.

Tovább a teljes cikkre

Bojti Beáta falugazdász helyzetjelentése a Nagykürtösi járásból

Publikálva: 2021. december 13.

A Szlovákiai Agrárkamara a mezőgazdasági vállalkozások segítése céljából falugazdász irodát nyitott a Nagykürtösi járásban. A régió tipikusan mezőgazdasági jellegű. A járás 53.163 ha mezőgazdasági területtel rendelkezik, ebből 31.087 ha szántóföld, 1.456 ha szőlő, 275 ha gyümölcsös és 10.394 ha legelő/kaszáló. A lakosainak száma 46.800, melynek 35 %-a magyar nemzetiségű. A települések száma 71, melyből a magyar ajkú lakosok 18 településen, jellegzetesen a járás déli részén tömörülnek. A falugazdász tevékenységem többé-kevésbé ezekre a falvakra összpontosul. A terület országos szinten a legnagyobb munkanélküliségi rátával rendelkező régiók közé tartozik.

Tovább a teljes cikkre

Gazdatalálkozó Dunaradványon

Publikálva: 2021. november 29.

2021. november 5-én a Szlovákia Agrárkamara és Ollári Adrianna falugazdász Gazdatalálkozót szervezett Dunaradványon (Komáromi járás). A jelenlévők a gazdatalálkozón aktuális témákat és kérdéseket vitattak meg.

Tovább a teljes cikkre

A speciális növénytermesztés jövője Szlovákiában

Publikálva: 2021. november 29.

2021. november 23-án Ürményen (Mojmírovce), immár 5. alkalommal került megrendezésre a speciális növénytermesztés jövőjével foglalkozó konferencia. Tapasztalt szakemberek, többek között sikeres növénytermesztők, borászok osztották meg a tapasztalataikat és aggodalmaikat a jelenlévőkkel.

Tovább a teljes cikkre

Kukorica-fajtabemutató Sáromberkén

Publikálva: 2021. november 18.

Az RMGE Maros Szervezet, a Marosi Gazda Kft. szervezésében martonvásári kukorica-fajtabemutatót tartott november 10-én, szerdán Sáromberkén. Sánta Albert kukorica parcellája adott helyet a martonvásári kukorica-fajtabemutatónak. Maros megye több pontjáról is érkeztek érdeklődők, gazdák, hogy tájékozódjanak a kukoricát érintő aktualitásokról, valamint a növénytermesztésben rejlő lehetőségekről.

Tovább a teljes cikkre

Nehéz idők várnak a gazdákra Kassa-vidéken

Publikálva: 2021. november 18.

Lassan közeledik az év vége - hogyan lehetne értékelni az idei évet?
A Kassai régióban nehezen indultak a mezőgazdasági munkák. Mivel 2020. ősze nagy mennyiségű csapadékkal érkezett, ezért az őszi termények betakarítása a mezőkről nagy gondot jelentett a mezőgazdászok számára. Néhány napig tartó fagy után 2021. januárjában újra megkezdődhetett a gabonafélék betakarítása. Voltak olyan mezőgazdászok, akik a kukoricát, napraforgót és a sóját be tudták takarítani a jeges mezőkről.

Tovább a teljes cikkre

Újabb kihívások előtt a Felvidéki gzadák

Publikálva: 2021. november 8.

A felvidéki gazdák komoly kihívások elé néznek: elszálló gázárak, európai műtrágya gyárak - köztük a vágsellyei Duslo részbeni – leállása. Amennyiben rövid időn belül nem változik a helyzet, legfőképp a nitrogénalapú műtrágya ellátások terén, hogyan maradhatnak versenyképesek, hogyan maximalizálhatják a bevételeiket - és mindezt fenntartható módon?

Tovább a teljes cikkre

Szója szántóföldi bemutató

Publikálva: 2021. október 20.

2021. szeptember 17-én került megrendezésre a MATEX, Kft. által szervezett szója szántóföldi nap, ami kisparcellás fajtakísérletek szemléjével volt egybekötve. A bemutatót Nagykapos melletti szántóföldeken tartották. A rendezvényen falugazdászként vettem részt. Az esős idő ellenére kb. 70 résztvevőt fogadtak a szervezők.

Tovább a teljes cikkre

"Az élelmiszer jövője a mi kezünkben van" c. konferencia

Publikálva: 2021. október 20.

Az Élelmiszer Világnapja alkalmából a Szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV SR) az Agroinstitút Nyitra, állami tulajdonú vállalattal és az Europe Direct Nyitra együttműködésével online konferenciát szervezett "Az élelmiszer jövője a mi kezünkben van" címmel. A konferencia célja volt, hogy a résztvevők egy átfogó és aktuális képet kapjanak az élelmiszeriparról, a pazarlásról, az étel-biztonság szabályairól, valamint az egészséges élelmiszer előállításáról. A konferenciát az Agroinstitút Nyitra, állami tulajdonú vállalat igazgatónője, Ing. Debrecéni Mária nyitotta meg, aki bemutatta az előadókat, valamint vázolta az élelmiszeripar és a kereskedelem aktuális helyzetét.

Tovább a teljes cikkre

Tárlat a cukorgyárak felszámolásáról Szlovákiában

Publikálva: 2021. szeptember 28.

Németh Ilona, Munkácsy-díjas művész, és az EASTERN SUGAR közös kutatási és publikációs projektje szövegek, interjúk és művészi intervenciók segítségével mutatja be a szlovák cukoripar gyors hanyatlását, és annak tágabb (közép-európai) társadalmi és gazdasági kontextusát. A projekt egyik kiemelkedő csúcspontja a „Potential Agrarianisms - Will There Still Be Sugar after the Rebellion?” tárlat, melyet a Szlovák Nemzeti Galéria és a Kunsthalle Bratislava szervezett meg más nemzetközi partnerekkel együttműködve. A kutatás egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor is az északi cukorrépa a déli cukornád konkurense lett, s egészen a globalizáció korában bekövetkezett hanyatlásig tart, bemutatva annak társadalmi következményeit.

Tovább a teljes cikkre

Szovátán találkoztak a gazdák

Publikálva: 2021. szeptember 24.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete idén tízedik alkalommal szervezte meg a Gazdanapot, melynek idén a szovátai Maros Közbirtokosság székhelye adott helyet. A Gazdanapon tíz személyt tüntettek ki Pro Agricultura Transilvaniae díjjal.

Tovább a teljes cikkre

V4 - Zenék - Mesék - Gasztrokulturális találkozó Verőcén

Publikálva: 2021. szeptember 20.

2021. szeptember 3-5. között került megrendezésre a verőcei Csattogó-völgyben a V4 Zenék – Mesék – Gasztrokulturális Találkozó elnevezésű rendezvény. A V4 országok közül Magyarország házigazdaként fogadta a Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkező vendégeket.

Tovább a teljes cikkre

Az Új Szó és a Trend magazin konferenciája

Publikálva: 2021. szeptember 20.

A komáromi Tiszti Pavilon dísztermében zajló egynapos konferencia öt tematikus blokkban foglalkozott a dél-szlovákiai régió kérdéseivel – különös tekintettel a gazdaság, az agrárium és az infrastruktúra aktuális helyzetére és fejlesztési lehetőségeire.
Az Új Szó és a Trend gazdasági magazin, a News and Media Holding kiadó két piacvezető médiumának együttműködésével létrejött eseményen a közszféra, az üzleti elit, a KKV-k képviselői, politikusok és a szakemberek beszélgettek egy-egy témáról.

Tovább a teljes cikkre

Vidék a városban - kecske a Kossuth kertben

Publikálva: 2021. szeptember 14.

Hangos kakaskukorékolásra ébredhettek szombaton és vasárnap reggel is azok a szatmárnémetiek, akik a megyeszékhely Kossuth kertjének közelében laknak, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület által működtetett Partiumi Falugazdász Hálózat ugyanis a szeptember 11-én és 12-én – a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva – háziállataival, ízeivel, szokásaival és népi mesterségeivel együtt ismét városba költöztette a vidéket.

Tovább a teljes cikkre

Felvidéki biogazdálkodók kapták meg idén a Bokodi Sándor-díjat

Publikálva: 2021. augusztus 30.

Augusztus 27-én, a budapesti Vigadó térnél állomásozó Kossuth Múzeumhajón tartották meg a Magyar Piac Szövetkezet szervezésében a Bokodi Sándor-díjátadó ünnepséget.

Tovább a teljes cikkre

A gazdák munkáját méltatták a gyergyószentmiklósi hálaadási ünnepségen

Publikálva: 2021. augusztus 27.

Hagyományteremtő szándékkal sokszínű rendezvényt szervezett a Caritas Vidékfejlesztés szervezet Gyergyószentmiklóson, a tangazdaság udvarán 2021. augusztus 25-én.

Tovább a teljes cikkre

Átadtuk az első Gróf Széchényi Imre Díjakat

Publikálva: 2021. augusztus 26.

Az Agrárminisztérium a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya előterjesztésére Gróf Széchényi Imre Díjat alapított, mely a Kárpát-medence magyar gazdatársadalmának megerősítése érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató külhoni civil szervezetek és személyek részére adományozható minden évben az államalapítás és az államalapító Szent István ünnepe, Augusztus 20-a alkalmából. A díj első ízben 2021-ben került kiosztásra, mely évente legfeljebb három személynek adományozható.

Tovább a teljes cikkre

Hagymatermelők találkozója Lakszakállason

Publikálva: 2021. augusztus 10.

2021. augusztus 02-án részt vettem Hájas László által szervezett, és Lakszakállason megtartott „Hagymatermelők találkozóján”. A találkozó az alacsony részvétel ellenére közvetlen és baráti hangulatban zajlott. Módomban állt pár szóban bemutatni a Falugazdász hálózatot azoknak, akik még nem ismerték. Hangsúlyoztam a magyar gazdák összefogásának a fontosságát, valamint biztosítottam őket, hogy bátran forduljanak hozzánk bármilyen problémával, gonddal, hisz komoly és hozzáértő szakemberek segítik a Falugazdászok munkáját.

Tovább a teljes cikkre

Tíz éves a Székelyföldi Bio Egyesület

Publikálva: 2021. augusztus 2.

Több mint 50 személlyel ünnepeltük Kézdivásárhelyen a Székelyföldi Bio Egyesület megalakulásának 10. évfordulóját.

Tovább a teljes cikkre

Véget ért az első Ákovita, máris tervezik a másodikat

Publikálva: 2021. július 13.

Lehet-e kulturális érték a pálinka- és párlatkészítés? Mit jelent 2021-ben az emberek számára a párlat- és pálinkafogyasztás? Hol találkozik a hagyományőrzés a kereskedelmi igények teljesítésével? Ezekre a kérdésekre adott választ az elmúlt hetekben első alkalommal megszervezett ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny.

Tovább a teljes cikkre

Gyermekprogramok a tangazdaságban Gyergyószentmiklóson

Publikálva: 2021. július 1.

A május – június meghatározó hónap a mezőgazdaságban. Nem hiába a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér. Ekkor történnek Székelyföld leghidegebb vidékén az ültetések, alakulnak ki a háztáji gazdaságok kertjei, ha az időjárás kegyes a gazdákkal május végén már az első kaszálások is megtörténnek.

Tovább a teljes cikkre

Szlovákiai Szántóföldi napok Szelőcén

Publikálva: 2021. június 30.

2021 júniusában, jubileumi, 10. alkalommal kerültek megrendezésre a Szlovákiai Szántóföldi napok (Celoslovenské dni poľa), Szlovákia Vágsellyei járásában található Szelőcén (Selice).

Tovább a teljes cikkre

Agroturisztikai dolgozó tanfolyamot szervezett a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány

Publikálva: 2021. március 9.

Az idén sokadik alkalommal szervezte meg a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány az Agroturisztikai dolgozó tanfolyamot, melyre ezúttal a jelentkezők többségének lakóhelyét figyelembe véve Csíkszentmártonban került sor.

Tovább a teljes cikkre

Megszületett a Kárpátaljai márkacsalád

Publikálva: 2021. június 29.

A Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége nagy hangsúlyt fektet a kárpátaljai minőségi helyi termékek támogatására. A Kárpátaljai márka bevezetése egy több hónapon át zajló folyamat volt, melyben most jött el az ideje annak, hogy a márkacsalád termékeinek egységes brand alatt lévő piacra kerülése bejelenthetővé váljon.

Tovább a teljes cikkre

Ribon Natúr Szövetkezet: értéket teremtenek, gazdapartnereket keresnek

Publikálva: 2021. május 4.

Két éve csendben, minden hírverés nélkül alakultak, tavaly pedig az első, fekete ribizliből készített saját márkás étrend-kiegészítő termékcsaláddal is előrukkoltak. Idén ismét továbblépnek: szövetkezeti tagként, beszállító partnerként olyan termelőket keresnek, akik vállalják, hogy öt-hat éves ciklusokra szerződve 1-10 hektáros területen ültetvényt létrehozva az alapanyagnak való ribiszkét, csipkebogyót, áfonyát bio módon előállítják. A részletekről János Ferdinándot, a Ribon Natúr gyümölcstermesztési, feldolgozó és értékesítési szövetkezet alapítóját és elnökét kérdeztük.

Tovább a teljes cikkre

Erdélyi sikertörténet: ahol tényleg tejből készülnek a tejtermékek

Publikálva: 2021. május 4.

A nyárádszeredai Gabriella termékeket gyártó tejfeldolgozó vállalat sajtjai Románia minden szegletében megvásárolhatóak. A székely kisvállalat sikertörténete azonban arra is rávilágít, hogy mekkora ellenszélben dolgozik egy olyan hazai élelmiszeripari vállalat, amely helyben szerzi be a nyersanyagot, és nem hamisítja adalékanyagokkal a termékeit.

Tovább a teljes cikkre

Sinka Arnold tenyésztő vette számba bevételeit és kiadásait: Szép pénzt fial a mangalica

Publikálva: 2021. május 4.

A gazdaság – akárcsak bármilyen vállalkozás – akkor igazán fenntartható, ha a bevételek nem csupán fedezik a ráfordításokat, de nyereségként tisztességes keresetet is biztosítanak a gazdának. Sinka Arnold nyikómalomfalvi mangalicatenyésztő saját farmjának példáján keresztül mutatja be, hogy is festenek a kiadások és a bevételek a valóságban.

Tovább a teljes cikkre

Egy csodás mesemondó, akit tenyerén hordoz az élet

Publikálva: 2021. május 4.

Úgy érzem, valamiért engem nagyon szeret a Jóistenke, mert azon kevés szerencsés áldottak közé tartozom, akik egész életükben azt csinálhatták, amit szeretnek – vallja Fábián Éva mesemondó, aki nemcsak a népi kultúra ápolásában, hanem óvónőként is maradandót alkotott. A bukovinai székely származású énekes és előadóművész azt reméli: amíg ereje lesz hozzá, és amíg igény lesz a munkájára, addig számíthatnak rá.

Tovább a teljes cikkre

Méhésztalálkozót szerveztek a falugazdászok

Publikálva: 2021. március 2.

Hiánypótló szakrendezvényre került sor a Szatmár megyei Piskolton és a Bihar megyei Ottományban a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében. Méhésztalálkozót tartottunk, amelynek központi témáját a 2021-22-es időszak méhészettel kapcsolatos pályázatai képezték, de eszközbemutatóra is sor került.

Tovább a teljes cikkre

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete folytatja a falugazdászok képzését

Publikálva: 2021. február 11.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2021-ben is folytatják a székelyföldi falugazdászok szakmai továbbképzését. A világjárvány miatt a falugazdászok továbbra is az online térben, Zoom rendszeren keresztül vesznek részt az előadásokon. Az idei első alkalmat február 11-én tartották, a továbbiakban pedig heti rendszerességgel folytatódik a képzéssorozat.

Tovább a teljes cikkre

Új lakója van a HMDK Gazdaköre vándorbölcsőjének

Publikálva: 2021. február 11.

2021. február 5-én a HMDK Gazaköre másodszorra adta át a horvátországi magyarok Vándorbölcsőjét. A bölcsöt ezennel Karakas Attila, Várdaróci HMDK Gazdakör tag unokája Karakas Anna vette igénybe, amelyet 6 hónapon keresztül fog használni, addig ameddig a bölcső nem találja meg következő kis lakóját.

Tovább a teljes cikkre

Új lendületet kapnak a székelyföldi agrárkapcsolatok

Publikálva: 2021. február 10.

Összmagyar agráriumban gondolkodunk, amely mind a külhoni, mind az anyaországi mezőgazdaság számára gyümölcsöző fejlődést jelent – közölte Nagy István agrárminiszter, miután február 4-én hivatalában fogadta Borboly Csabát Hargita Megye Tanácsának elnökét, Hajdu Gábort Hargita megye parlamenti képviselőjét, Korodi Attilát Csíkszereda polgármesterét, valamint Becze Istvánt, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökét.

Tovább a teljes cikkre

Gazdafórum-sorozat indult a biogazdálkodás népszerűsítéséért Székelyföldön

Publikálva: 2021. február 10.

Jó lehetőséget kínál a székelyföldi gazdák számára a biogazdálkodásra való áttérés, amelynek segítségével jobb minőségű és kedvezőbb áron értékesíthető termékeket állíthatnak elő. A biotermeléssel kapcsolatos ismeretekkel gazdafórumok során ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezésében.

Tovább a teljes cikkre

A trágyázási- és vegyszerfelhasználási jelentés, valamint a digitalizáció együttese a Felvidéken

Publikálva: 2021. február 8.

A februári hónaptól lassan megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, de előtte minden mezőgazdasági vállalkozónak el kell készítenie a trágyázási- és vegyszerfelhasználási jelentést a Központi Mezőgazdasági Minőségvizsgáló és Ellenőrző Intézet (ÚKSÚP) részére.

Tovább a teljes cikkre

Sikeres a gazdaságfejlesztési program a Felvidéken

Publikálva: 2021. február 8.

2019. novemberében értesültek a felvidéki gazdák a Baross Gábor Terv keretében kiírt gazdaságfejlesztési program harmadik pályázati felhívásának részleteiről.

Tovább a teljes cikkre

Az elmúlt mezőgazdasági év értékelése, avagy a tavaszi szárazságtól az őszi csapadékig

Publikálva: 2022. október 17.

A 2022-es év utolsó negyedévében járunk. A gazdálkodók problémákkal terhelt időszakot tudhatnak maguk mögött, mivel a földeket sújtó szárazság egészen az őszi/téli időszakra vezethető vissza, mely az őszi vetésű növények (őszi búza, őszi árpa, repce) csökkent terméshozamában is megmutatkozott.

Tovább a teljes cikkre

Sikeres volt az első Aranyosszéki Mezőgazdasági Fórum

Publikálva: 2022. október 10.

Hatvannál is több résztvevője volt az október 1-én, Detrehemtelepen és Tordaszentmiháyon szervezett mezőgazdasági fórumnak. A kolozsvári székhelyű Pro Agricultura Egyesület további hasonló szakmai programok szervezésében látja a térség gazdaságainak a versenyképes megmaradását.

Tovább a teljes cikkre

Partiumi Kincses Pince - a borkultúra ünnepe

Publikálva: 2022. október 4.

A nagykárolyi Károlyi-kastély festői környezete, a gazdag felhozatal és a borudvarban uralkodó nagyszerű hangulat, a színes programok, de a látogatók magas száma alapján is sikeresen „vizsgázott” a Partiumi Falugazdász Hálózat első ízben szervezett Partiumi Kincses Pince rendezvénye. A két napos, augusztus 6. és 7. közötti bormustrán az érmelléki és a szatmári borvidékek jeles pincészetei mellett a Kárpát-medence történelmi térségeiből érkezett magyar borászatok termékeit is megízlelhették a látogatók. A rendezvényt a magyar Agrárminisztérium támogatta.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció