A Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei csapatát erősíti márciustól Laskovics István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének munkatársa – derül ki a szervezet munkatársainak február 21-i találkozóján.

A Partiumi Falugazdász Hálózat szatmárnémeti székhelyén egyeztették tennivalóikat, soron következő programjaikat a szervezet munkatársai, falugazdászai. A február 21-i megbeszélésen szó volt a falugazdászok területileg vezetett gazdakatasztereinek állapotáról, a gazdákkal való kapcsolattartás – a támogatási információk, a szakmai rendezvényekről szóló értesítések, falugazdász hírek, hírlevelek küldése – érdekében az évek során gyűjtött adatok, gazda-elérhetőségek frissítésének szükségességéről.

 

Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője arra kérte a falugazdászokat, hogy ellenőrizzék a gazdakataszterre vonatkozó adatlapjaikat, azokat is, amiket elődeiktől, az adott településcsoportért felelős falugazdász-társaiktól örököltek. Azokat az adatlapokat, amiknek az elektronikus felvezetése hiányos vagy helytelen, haladéktalanul korrigálják, javítsák – nyomatékosította Kovács Szabolcs.

 

A február 21-i találkozón vehették át a falugazdászok azt az új kiadványt, amit a Partiumi Falugazdász Hálózat az erdélyi gazdaszervezetekkel közös kiadásában a gazdák tájékoztatása érdekében a 2023-2027-es időszakra szóló területalapú és állattenyésztési támogatásokat, uniós gazdasági, farmfejlesztési pályázati lehetőségeket mutatja be. A gazdálkodók tájékoztatására készült, több ezres példányszámú kiadvány gyakorlatilag az új országos mezőgazdasági stratégia (PNS) kivonata, ami egyszerű, áttekinthető formában igyekszik bemutatni a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő agrárvállalkozások számára kínálkozó támogatásokat.

 

Kovács Szabolcs a keddi találkozón jelentette be, hogy újabb falugazdásszal, mégpedig az Érmelléki Gazdák Egyesületének munkatársával bővült a Partiumi Falugazdász Hálózat falugazdász-csapata. Laskovics István, aki eddig Bihar megyében, az Érmelléken tevékenykedett március 1-től csatlakozik a Partiumi Falugazdász Hálózat kötelékébe. A növénytermesztési ügyekben, a szántóföldi nagykultúrát termelési kérdésében jártas szakember a továbbiakban is Bihar megyében segíti a gazdálkodók munkáját, illetve ő veszi át a Partiumi Falugazdász Hálózaton belül a Bihar termék védjeggyel és vásárszervezéssel kapcsolatos feladatokat is.