Az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete a Schams Ferenc Terv keretében rendezte meg az I. Erdélyi Terroir Szimpóziumot a Szilágy megyei Kémeren, a Fort Silvan pincészetnél. A közel száz résztvevő Erdélyből, a Partiumból és a Vajdaságból érkezett, hogy elmélyedjen a terroir borászat egyedi technikáiban és a borvidéki adottságok kiaknázásának lehetőségeiben.
A rendezvényen Dr. Pál-Molnár Elemér, a Szegedi Tudományegyetem GeoTerroir Kutatócsoportjának tagja, Dr. Bozsó Gábor geokémikus, szintén a Szegedi Tudományegyetem GeoTerroir Kutatócsoportjának tagja, valamint Dr. Balla Géza egyetemi docens tartottak előadást a legújabb szakmai kutatásokról. Az interaktív beszélgetések során a szakértők hangsúlyozták a talaj és a szőlő közötti kapcsolat jelentőségét, amely kulcsfontosságú a terroir minőségű borok készítésében. Az előadások nemcsak betekintést nyújtottak az új innovációkba, hanem inspiráló fórumot biztosítottak a terroir borok egyediségének megismerésére.
Forrás: Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület