A Schams Ferenc Terv keretén belül a közelmúltban megalakult a Vajdasági Magyar Borászok Egyesülete (VaMaBo), ezért a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Prosperitati Alapítvány közreműködésével Vajdaságban először tartottak borászati workshopot a borászoknak június második felében. Négy alkalom és két helyszín adott otthont a rendezvénynek. Az első két alkalommal a bácskossuthfalvi Dimalis borászat fogadta a részvevőket, a harmadik és negyedik alkalommal pedig a bajmoki Klinocki Wine borászat.

Mintegy 20 borász vett részt a programokon, ami - figyelembe véve az időpontot -, egy elég szép szám. Tudniillik Vajdaságban a borászok helyzete nem könnyű, legtöbbjük munkahellyel rendelkezik, vagy szántóföldet is művel, de a szenvedélyük a borászat, szőlészet iránt nagy, ezért kitartanak mellette.

A borászok szakmai előadást is hallhattak, amelyen azon jogszabályokat ismertette az előadó, melyekre érdemes odafigyelniük, nehogy egy ellenőrzés során szankcionálják, büntessék őket.

A workshopon csapatok alakultak, akik különböző ötletfeladatokat végeztek. Mindennek az volt a célja, hogy a borászok ismerkedjenek, ötleteljenek, építsenek egymás ötleteire. A feladatok a VaMaBo egyesület céljaira épültek. A csapatok rövid, középtávú egyesületi célokat határoztak meg, arról tanácskoztak hogyan lehetne jobbá tenni a borászatok helyzetét, mi az, amit meg akarnak valósítani.

Pozitív dolog, hogy a csapatok motiváltan álltak a feladathoz, és hasonló gondolkodással voltak. Szinte mindegyiküknek vannak értékesítési problémái. Ezen volt a fő hangsúly az ötletelés során. Az elmúlt időszakban növekvő tendenciát mutat a borfogyasztás Vajdaságban. Köszönhető ez annak, hogy egyre több rendezvényen vannak borutcák, ahol kellemes zene mellett az emberek szeretnek borozni, beszélgetni. Ezt a borászoknak ki kell használni, illetve további rendezvényekkel bővíteni. Szó volt jövőbeli borutakról, borkóstolókról, borversenyekről, borfesztiválokról. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége pedig támogatja őket ebben, ahogy eddig is, mondta el a helyszínen Nagy Miklós a VASZ elnöke.