2021. szeptember 17-én került megrendezésre a MATEX, Kft. által szervezett szója szántóföldi nap, ami kisparcellás fajtakísérletek szemléjével volt egybekötve. A bemutatót Nagykapos melletti szántóföldeken tartották. A rendezvényen falugazdászként vettem részt. Az esős idő ellenére kb. 70 résztvevőt fogadtak a szervezők.

A MATEX, Kft. egy jól ismert vállalkozás a szója-termesztők körében, mivel az egyik legnagyobb szója-termesztő és egyben vetőmag-szaporító vállalat Kelet-Szlovákiában. Jelentős mértékben tevékenykednek Szlovákia déli -, többségében magyarlakta járásaiban is. A gazdák számára a vállalkozás területi képviselője, Ing. Földi Zsolt, magyar nyelven nyújt szaktanácsadást, amit a gazdák igénybe is szoktak venni, főleg helyszíni állomány ellenőrzése során.

Az idei évben Ing. Kovács László ügyvezető igazgató elmondása alapján csaknem 500 hektáron termesztettek szóját. Az esős őszi időjárás után tavasszal csak megkésve tudták elkezdeni a szója vetését. A szántóföldi napra idén is gazdag fajtabemutatóval készültek. A kisparcellás kísérletek keretein belül 13 nemesítő vállalat 40 különböző fajtáját tekinthették meg a résztvevők. Prezentálva voltak szóják a ,,000”-korai érési csoporttól kezdve, egészen a ,,0”-késői érési csoportig. Minden nemesítő vállalat képviselője külön-külön mutatta be saját fajtáinak a jellemzőit. A rendezvényen minden résztvevő megkapta a MATEX szója termesztési-technológia kártyát, mely segít megtervezni a jövő évi szója-termesztés technológiáját.

A falugazdászoknak az ilyen jellegű szántóföldi szemlék lehetőséget nyújtanak a gazdákkal való találkozásra, új kapcsolatok kialakítására, és nem utolsó sorban a szakmai ismeretek bővítésére. A rendezvény egy tartalmas ebéddel és gazdák közti tapasztalatcserével zárult.

 

2021.10.14., Zagiba Tamás, falugazdász