A kárpátaljai magyar gazdák nincsenek irigylésre méltó helyzetben. A háború mindennapi életre gyakorolt hatásai többszörösen is sújtják őket. A számos nehezítő körülmény ellenére próbálnak fennmaradni, folytatni tevékenységüket, megélhetést biztosítani az otthon maradt, sokszor csonka családok számára, értéket előállítani. Ezeknek a gazdálkodóknak nyújt széleskörű támogatást a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány.

A Pro Agricultura Carpatika Alapítvány falugazdászai előadásokat, tanfolyamokat tartanak, pályázatírásban segítenek a gazdálkodóknak, szakmai segítséget nyújtanak a gazdálkodáshoz, legutóbb pedig egy gyakorlati segítséget nyújtó alkalmazás létrehozásával bővítették a segítségnyújtás módjait.

Kárpátaljai gazdákat segítő applikációt dolgozott ki ugyanis a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány. Az Alapítvány honlapján keresztül elérhetővé tett egy speciális képfelismerő alkalmazást, az ún. Növénykór-azonosító applikációt, mely alkalmas arra, hogy egy betegség, kártevő beazonosításra kerüljön.

Az azonosítás növényrészek szerint történik, attól függően, hogy a növény gyökerét, szárát, levelét, termését, esetleg a teljes állományt támadta-e meg valami beazonosítatlan kórokozó. És ha az azonosítás megtörtént, a következő lépés a diagnózisnak megfelelő stratégia felállítása, a védekezés kidolgozása, amihez szintén kínál segítséget az oldal.

Az applikáció egyelőre az uborka kóros elváltozásaival foglalkozik, de előkészületben van más zöldségre, gyümölcsre, így paradicsomra, almára, paprikára, sőt szőlőre vonatkozó képfelismerés bővítés is.