A 2024-es Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre közel ezer párlat- és pálinkaminta érkezett be. A negyedik alkalommal megrendezett eseményen a szakmai zsűri összesen 629 minősítést osztott ki, ami látványosan növekedett az előző évekhez képest.

A díjazottak között 147 arany-, 278 ezüst- és 204 bronzminősítés talált gazdára, emellett számos különdíjat is kiosztottak a legkiválóbb nevezők pálinka mintáira.

A versenyre nemcsak helyi főzőmesterek jelentkeztek, hanem beneveztek Magyarországról, Szlovákiából és Moldovából egyaránt.

Az érzékszervi bírálat 2024. június 23-25. között zajlott, a díjátadó gálára július 5-én, a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő konferencia termében került sor.

Az eseményt 2021-ben szervezték meg először. A verseny célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a pálinkafogyasztásban ne a mennyiség, hanem a minőség legyen a mérvadó.

A 2024-es Ákovita versenyen elért eredmények azt mutatják, hogy a párlat- és pálinkakészítés iránti szenvedély és szakértelem továbbra is erős, és egyre magasabb minőségi szintet képvisel.