Farkas Iván polgármester, az MKP alelnöke meghívására Muzslán, a polgármesteri hivatalban tartott találkozón vitatták meg a Schams Ferenc Terv felvidéki megvalósításának lehetőségeit, céljait.

A találkozón részt vett Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető a Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről, Dr. Torda Márta főosztályvezető és Merkatz László szakmai támogató az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályáról, Patasi Ilona a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Varga Péter a Gazda Polgári Társulás elnöke, a karvai mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója, Geönczeöl Attila a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke, a környékbeli gazdálkodókat Palik László és Palik Gábor biogazdálkodók, valamint Becse József és Mészáros Béla muzslai borászok képviselték.

A meghívottak a megbeszélést követően megtekintették a Muzslán épülő „borászati- és szőlészeti” szolgáltatóházat, mely egy INTERREG pályázat keretében valósul meg, itt kap majd helyet egy borászati laboratórium, de a pályázat részét képező meteorológiai jelzőhálózat vezérlő-központja és egy borászati szaküzlet is.

Ez a Schams Ferenc Tervben megvalósuló borvidéki központ „szakmai-közösségi” része lesz, míg a marketing és turizmus lába Párkányba kerül vinotékával, bemutató teremmel, borturisztikai központtal.

A Terv fontos pillére a felnőttképzés, melynek, egy akkreditációs folyamatot követően a karvai mezőgazdasági szakközépiskola biztosít helyszínt és infrastruktúrát.

A nap zárásaként Kürtön, a Faluházban a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása közgyűlésén vettek részt, mely Téglás János polgármester köszöntőjével vette kezdetét.