Második alkalommal rendezte meg a HMDK Gazdaköre a Drávaszögben a Kolbászfesztivál nevű rendezvényt. Az elsőre tavaly került sor a COVID korlátozásokhoz igazodva kis létszámmal, családias légkörben.

A Gazdakör vezetősége fontosnak tartja különféle rendezvények révén összehozni a horvátországi magyar gazdákat. A rendezvényeink legfőbb célja, hogy az általunk képviselt agrárvállalkozók jobban megismerjék egymást, tanuljanak egymástól. Hisszük, hogy így olyan kapcsolatrendszerek alakulhatnak ki köztük, amelyek mindenkinek előnyösek lesznek.

 A fesztivál keretében mindkét évben kolbászversenyt is hirdettünk, hogy a szakmai zsűri segítségével eldöntsük, ki készítette a legjobb száraz-, füstölt kolbászt az adott évben. A rendezvényre idén március 17-én került sor az Újbezdáni Kultúrotthonban, a házigazdáink pedig az újbezdáni tagjaink voltak. A verseny idén két kategóriában lett meghirdetve, vékony- illetve vastag kolbászt (stifódert) lehetett beküldeni, amit ezután a Gazdakörünk által összeállított zsűri értékelt. A zsűri tagja volt az eszéki konzul Dr. Császár József Zoltán is.

A tavalyi 24 mintával ellentétben 2023-ban több mint 50 mintát adtak le értékelésre a tagjaink. A minták túlnyomó része valódi hazai, minőségi termék volt, így a zsűri dolga nem volt egyszerű. Négy órába telt eldönteni, melyik kolbász a legjobb.