A tavalyi évi száraz, szélsőséges időjárás megviselte a horvátországi magyar gazdákat. Az egymást követő száraz hónapok kárt okoztak a gabonaültetvényekben, gyümölcsösökben és a kertészetekben. A korai gabonatermésben nem okoztak komolyabb kárt, azonban a későbbi ültetvények, mint a kukorica és napraforgó hozama nagyon alacsony volt. A gyümölcsösök öntözés híján visszamaradtak a fejlődésben, így nem csak a tavalyi termés látta kárát a száraz 2022-es évnek.

Az idei év első felére is a szélsőséges időjárás volt a jellemző. A szárazság helyett azonban a folyamatos esőzések nehezítették meg a termelői tevékenységeket. Az őszi hónapokban még örültünk az esőnek, hiszen ahogyan a mondás is tartja: „a májusi eső aranyat ér“. Azonban hamar rá kellett jönnünk, hogy újra egy nehéz év előtt állunk. A mezőgazdászaink igyekezetüknek és kitartásuknak köszönhetően az esős időszak ellenére is el tudták végezni a mezőgazdasági munkálatokat. A véget nem érő álandó esőzés, és a meleg napfényes idő hiánya azonban gyorsan megmutatkozott a termésen.


A korai gabonafélék (búza és árpa) egy része sok helyen lefeküdt. Most az aratás kezdetén pedig kénytelenek vagyunk azzal a ténnyel szembesülni, hogy a tavalyi hozamnak csak 60-70 %-a az idei terméshozam. Ezzel ellentétben a kukorica és a napraforgó jelenleg nagyon szépen fejlődik, ezeknek jól jöttek az esős hónapok.