A Pro Agricultura Egyesület és a Kolozs megyei Magyar Gazdák Egyesülete szervezésében búzaösszeöntő ünnepséget tartottak augusztus 5-én. Az eseménynek a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány adott otthont.

2010-ben Pécsről, Korinek László ötlete nyomán indult el a kezdeményezés, amelynek eredményeképpen már 2011-ben 10 tonna gabona gyűlt össze jótékony célra. Az ebből készült lisztből a szervezők megsütötték az augusztus 20-i ünnepi kenyereket és cipőkat, a megmaradt lisztet a Böjte Csaba testvér által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta. A nemes ötlet jó termőtalajba hullott, bizonyság erre az adakozó gazdák létszámának folyamatos növekedése. A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program mára a teljes Kárpát-medencei magyarságot felöleli.

A program történetében jelentős mérföldkőnek bizonyult 2020: az esztendőt Magyarország Országgyűlése, a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve, a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította. Az emlékév egybeesett egy másik jubileummal: 10 éve indult el a kiemelkedő nemzetegyesítő szolgálatáért Magyar Örökség-díjban részesült Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A kezdeményezés a szeretet erejéből táplálkozik, ezért a nehézségek ellenére sem fáradt meg, fejlődése ma is töretlen, szervezői reménnyel telve és folyamatosan újabb célokat kitűzve végzik munkájukat. Többet kíván adni pusztán segélyeknél, esélyt a Kárpát-medencében élő több százezer nehéz sorsú honfitársunknak az emberhez méltóbb életre, az emberi értékek megőrzésére, képességeik kibontakoztatására. Letéteményesévé és közvetítőjévé szeretne válni a karitatív munka mellett a szakmai együttműködéseknek, az információ és a tudás áramlásának, ezen keresztül pedig nem csupán halat, hanem hálót, eszközt is adni a rászorulóknak.” – olvashatjuk az ismertetőben (http://magyarokkenyere.hu).