Partium-szerte is megemlékeztek a március 15-i nemzeti ünnepen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Elődeink 175 évvel ezelőtt mondtak nemet az elnyomó, zsarnoki uralomra és fegyvert ragadva, és mondtak igent életük árán is a szabadság és egyenlőség eszményére.

A forradalom és szabadságharc egykori szereplőire és történéseire emlékező ünnepi rendezvényeken a Partiumi Falugazdász Hálózat falugazdászai is részt vettek. Az emlékműveknél koszorúk elhelyezésével, csendes főhajtással tisztelegtek a hős elődök emléke előtt, akik bátorsággal, életüket, vagyonukat, testi épségüket nem kímélve keltek a haza oltalmára és vették ki részüket a szabadságharc küzdelmeiből.


Az 1848-as márciusi eseményekre az egyes partiumi településeken már március 12-én, vasárnap megemlékeztek. A Bihar megyei Örvénden a délelőtti istentiszteletet követően koszorúkat helyeztek el a falu hősi halottainak emlékművénél. A megemlékezésen Cseke Attila fejlesztési miniszter is jelen volt. Az örvéndi ünnepi rendezvényen szervezetünket Bucsás Sándor, Sebes-Körös térségi falugazdász képviselte. Ugyancsak a vasárnapi istentisztelet után rótták le kegyeletüket a szabadságharc hőseire emlékezve Szilágyzoványon. A megemlékezésen a Partiumi Falugazdász Hálózatot Somogyi Zalán falugazdász képviselte.

 

Március 12-én a hagyományőrző lovashuszár-század felvonulásával és színes ünnepi rendezvényekkel emlékeztek a forradalom és szabadságharc 175-dik évfordulójára a Máramaros megyei Koltón is. Mint ismeretes, 1847-ben, hathétig a helyi Teleki-kastélyban töltötte mézes heteit Petőfi Sándor fiatal hitvesével, Szendrey Júliával. A Koltón töltött hetek alatt Petőfi 28 költeményt írt, köztük híres elégiáját, a Szeptember végén címűt. Emléküket, a Petőfi-múzeumnak is otthont adó Teleki-kastély udvarán, a március 15-i ünnepi rendezvények központi helyszínén 1998 óta szoboralkotás őrzi. Az alkotás előtt a Partiumi Falugazdász Hálózat nevében Tar Bálint, máramarosi falugazdász helyezett el koszorút.