Július 6-9. között zajlott Erdély legnagyobb magyar fesztiválja Marosvásárhelyen, a Maros-parton. Az esemény rendkívüli alkalmat jelentett az agrárium aktuális kérdéseinek megvitatására is. A Pro Agricultura Egyesület fontosnak tartotta a fiatalok szakszerű tájékoztatását az agrárium jövedelmezőségéről, jövőjéről, az ágazatban zajló digitalizációs folyamatokról, ezért elismert szakembereket hívott meg, akik a fiatal generáció nyelvén értekeztek a témákról. A beszélgetéseket az egyesület elnöke, Antal Géza moderálta.


A fesztivál ötéves történetének legnagyobb és legsikeresebb kiadása zárult július 10-én, hétfőn hajnalban. Álljon itt néhány adat, ami szemlélteti a rendezvény méreteit: öt nap alatt 102 700 résztvevő, 600 koncertfellépő, közel 200 VIBE KOLI-s előadó, 1500 fős szervezői stáb, 411 önkéntes.


A fesztivál megnyitóján a résztvevőket köszöntötte Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely Polgármestere, Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke, Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke, és természetesen Rés-Konrád Gergely, a VIBE Fesztivál igazgatója. A felszólalók legfőbb üzente ez volt: megéri itthon maradni, itthon tanulni, dolgozni, családot alapítani, magyar jövőt építeni – és ehhez a fesztivál elsősorban a KOLI révén biztosított platformot.


A VIBE KOLI Erdély legnagyobb magyar fesztiváljának tudásfóruma, ahova évek óta a karizmatikus előadók, a különleges témák és a jó társaság vonzzák be a fesztiválozókat. Nem csoda, ha idén a kínálkozó lehetőséget megragadva, a Pro Agricultura Egyesület is hozzátett a KOLI sikeréhez: a mezőgazdaság közérdeklődésre számot tartó kérdéseit – a fiatalok nyelvén szólva, az ő érdeklődésükhöz igazodva – a kiemelt rendezvények közé sorolta.