Immár hagyomány, hogy Dunamocson a CSEMADOK helyi szervezete és a Gazda Polgári Társulás megszervezi a kis falu lakosainak nagy örömére a Régi ételek napja című rendezvényt, amatőr főzőversenyt.
Immár hagyomány, hogy Dunamocson a CSEMADOK helyi szervezete és a Gazda Polgári Társulás megszervezi a kis falu lakosainak nagy örömére a Régi ételek napja című rendezvényt, amatőr főzőversenyt. Idei évben a vaddisznó volt a terítéken. Érkeztek csapatok a határon túlról is: Kárpátaljáról, Délvidékről, Partiumból és Magyarországról. A 8 csapat a térségükre jellemző összetevővel, belevalóval tették különlegessé az ételüket. Partiumi és a Felvidéki kollégákkal alkottuk meg a „Kárpát-medence csapatot“. Az ételünk Vaddisznópörkölt volt hamuban sült burgonyával, Nagykárolyban gyűjtött vargánya gombával, friss zsombor és rozmaring ízesítéssel. Az egész napot a jó hangulat, a vidámság, a kapcsolatok ápolása és új barátokra találás jellemezte. Az ételeket szakértő zsűri pontozta. A zsűri elnöke Slezsák Zoltán volt, aki a Közép-európai gasztronómiai szövetség elnöke. Bár nem sikerült helyezést elérnünk, de így is a csapatunk a zsűri különdíjával gazdagodott, amit a tálalás külalakjára kaptunk. Az értékelések után sorra kóstoltuk a csapattársak ételeit, jobbnál-jobb ötletekkel és praktikákkal gazdagodtunk. Kiemelném, hogy a Kárpátaljai csapat megérdemelte az első helyezést, ugyanis a fő étel mellé finom túrós zserbót is kínált, ezzel teljes volt a menüsora. Érdekesség, hogy a Délvidéki csapat 1-1,5 dcl pálinkát öntött a hús alá. A pálinka idővel elpárolgott és a hús hamarabb megpuhult. Tehát igaz a mondás, ahány ház annyi szokás. A szervezők megköszönték a csapatok részvételét és mindenkit várnak jövőre ugyanitt.
Dunamocs, 2024.7.22.
Ollári Adrianna, falugazdász (Komárom)