Az elmúlt év tapasztalataiból tanulva bizakodóan tűzték ki céljaikat a gazdák az idei évre is. A falugazdász-hálózat tagjai Homoródfürdőn gyűltek össze január 13–14. között, ahol az éves kiértékelők mellett egy online kommunikációs képzésen is részt vettek a jelenlévők.

A kétnapos rendezvényt Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) elnöke és Bajkó Aliz falugazdász nyitotta meg. A napi beszámolókat követően az egyesület programfelelősei szólaltak fel, akik részletesen kiértékelték az SZGE előző évi tevékenységeit: a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot Bokor Gábor összegezte, a Székelyföldi Vándorbölcső Programról Imre Angyal számolt be, a Székelyföldi Bio Program tapasztalatait, észrevételeit Mika Dezső ismertette, majd Sinka Arnold szólalt fel a 2021-es évben tartott szakképzések eredményeiről. A jelenlévők az éves áttekintés során a Fiatal Gazda Program regisztrációs kampányát is áttekintették, majd ismét Becze István vette át a szót, aki a falugazdászok éves munkáját értékelte ki. A délelőtti gyűlést a falugazdászok által hozott javaslatok megbeszélésével zárták. „Elengedhetetlennek tartom az éves kiértékelők megtartását, és nagyon hálás vagyok, hogy ezt idén a hagyományos módon tehettük meg. Nagyon sokat tanultunk a tavalyi évünkből, és remélem, hogy idén csak kamatoztatni tudjuk a megszerzett tapasztalatainkat.” - nyilatkozta Becze István SZGE elnök.

A találkozó második felében a 2022-es terveket ismertették a falugazdászok. Számos rendezvény és kezdeményezés folytatódik az idei évben is, így az érdeklődők majd számíthatnak a Bio Székelyföld Program, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program és a szakképzések folytatására is. Az SZGE éves programkínálatát pályázati felkészítők, tavaszi gazdarendezvények és fiatal gazdáknak szóló szakmai utak fogják bővíteni.

A kétnapos eseményt a pénteki online kommunikációs képzés zárta, ahol a jelenlévők mélyebb betekintést nyertek az online közösségi oldalak kezelésébe, gyakorlati alkalmazásukba.

(forrás: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete)