2021 júniusában, jubileumi, 10. alkalommal kerültek megrendezésre a Szlovákiai Szántóföldi napok (Celoslovenské dni poľa), Szlovákia Vágsellyei járásában található Szelőcén (Selice).

A mezőgazdasági szakmai kiállítás június 8-án vette kezdetét és két napra kiterjedő, színes és sokrétű programmal várta az érdeklődőket. Bemutatásra kerültek különféle szántóföldi növényfajták, növényvédelem és tápanyagellátás, valamint mezőgazdasági eszközök. A helyszínt az AGRO Divízia s.r.o. cég biztosította.

A mezőgazdasági gépek kiállítása, valamint a mezőn végrehajtott terepi kísérletek mellett szakmai előadások is várták az érdeklődőket. A résztvevők meghallgathatták a Központi Mezőgazdasági Ellenőrzési és Növényvédelmi Intézet (ÚKSÚP) előadását és a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ (NPPC) előadását, mely által betekintést nyerhettek a technológiai kísérletek és az applikált biológia területein végzett kísérletekbe és eredményekbe, megismerhették a termesztett és az új őszi búza-, tavaszi búza-, őszi árpa-, tavaszi árpa-, tritikálé-, zab- és mákfajtákat.

A nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem (SPU v Nitre) szaktekintélyei - prof. Ing. Vladimír Rataj, PhD. és doc. Ing. Miroslav Macák, PhD. - által koordinált „Mezőgazdaság 4.0“ c. előadás volt hallható, melynek köszönhetően a precíziós gazdálkodás lehetőségeibe nyerhettek betekintést az érdeklődők. Szó esett többek közt a variábilis tápanyagok és növényvédőszerek kijuttatásáról, a precíziós talajművelés lehetőségeiről, a variábilis vetés alkalmazhatóságáról és a telematikáról; továbbá az autonóm és robotikus rendszerek szerepéről a növénytermesztésben. Egyes robotikus eszközök bemutatásra is kerültek, az előadást kifejezetten érdekessé tette a permetező drón bemutatója.

A kiállítás első napján, az ünnepélyes megnyitót az együttműködő partnerek és szervezők bemutatása követte. A kiállítást a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg. Ezt követően bemutatták a szántás folyamatát, a terepi kísérleteket, egyes mezőgazdasági gépek kiállítását, valamint a szaktekintélyek „Mezőgazdaság 4.0“ című szakmai előadását. A kiállítás második napján, a megnyitót a terepi kísérletek, mezőgazdasági gépek kiállítása és a szakmai előadás követte.

A megnyitó után az érdeklődők a szántóföldi növénybemutatón felkereshették az egyes vetőmagokat forgalmazó es termesztő cégek képviselőit. Jelen voltak továbbá a mezőgazdaságot meghatározó - gépeket es eszközöket, növényvédőszereket és tápanyagokat forgalmazó - vállalkozások, valamint a mezőgazdasági termeléshez köthető vállalatok. A mezőgazdasági ágazat iránt érdeklődőknek minden lehetőségük adott volt a mezőgazdasági piac áttekintéséhez, a résztvevők hasznos információkat gyűjthettek be számos gyártótól és forgalmazótól.

A kiállításnak köszönhetően értékes tudással gazdagodhattak a résztvevők, megismerhették a naprakész újdonságokat és fejlesztéseket. A szántóföldi bemutatón különböző vetőmagokat termesztő és forgalmazó cégek mutatták be egyes fajtáikat a kísérleti parcellákon. A kiállításra 710 parcella készült bemutatásra, ezekből 485 terület fajtanövényekre, 225 terület pedig a növényvédőszerek és tápanyagellátás témakörére specializálódott.

Ing. Pecséke Andreas – Falugazdász