Epertermesztésről és a hozzá kapcsolódó növényápolási, tápanyag-utánpótlási tudnivalókról szóló szakmai találkozót szervezett a térségbeli gazdák számára május 16-án Kökényesden a Partiumi Falugazdász Hálózat. A választás nem véletlenül esett Szatmár megye északi térségére, hiszen a vendéglátó településen, valamint Halmiban és környékén a gazdák közel ezer hektáron foglalkoznak szamóca/ földi eper termesztésével, termékeik pedig országos szinten ismertek és keresettek.

A kökényesdi gazdatalálkozón a Partiumi Falugazdász Hálózatot működtető Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és a csíkmadarasi Garden Proiect kertészeti vállalkozás meghívására Palestis Zsolt, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnöke, a Palestis Faiskola Kft. vezetője mutatta be az epertermesztés legnépszerűbb és legújabb fajtáit.

A szakember rámutatott, hogy a Halmi és környékén termesztett közel 1000 hektár eper Magyarország teljes epertermesztésének felel meg, és bátorította a gazdákat, hogy ne hagyjanak fel vele. Részletesen beszélt a gyümölcsök tulajdonságairól, azok mellett pro és kontra érveket hozott fel, beszélt a küllemi tulajdonságokról, piaci előnyökről.

Előadását azzal kezdte, hogy az előállított szaporító anyagok GMO-mentesek, a legújabb fajtákat keresztezéssel hozzák létre. Nagyon fontos a nemesítés szempontjából, hogy kontinentális klímát bíró fajtákat fejlesszenek, ahol a nyár meleg, a tél hideg. Emellett fontos a gyümölcs alakja: a legdivatosabbak a hosszú fajták. A piacos küllem mellett azonban ugyanolyan fontos a kártevőkkel, betegségekkel szembeni ellenállóság. Ezt követően bemutatta a különböző eperfajtákat, amelyek között volt korai és kései fajta, magas és alacsonyabb cukortartalmú, jobban és kevésbé szállítható, szezonális vagy folyton termő. A kökényesi találkozón közel 20 fajta került bemutatásra. Az előadás végén a bogyós gyümölcsűekről is ejtett néhány szót, majd olyan különlegességeket mutatott be, mint a rózsaszínű eper vagy a fehér eper.

Palestis Zsolttól Virágh Gábor, a nagybányai Poli Top Kft. igazgatója vette át a szót, aki az általuk forgalmazott természetes kálcium és zeolit talajjavító készítményeket mutatta be. A kálcium hatóanyagú készítményből – amikből három fajtát kínálnak a gazdáknak – a hektáronként ajánlott mennyiség növénykultúra és talajminőség függvényében 500 és 1000 kilogramm között változhat, a várható termésnövekedés pedig átlagosan 20 és 60 százalék közötti. A műtrágyáknak jóval olcsóbb, kálcium-hatóanyagú granulátumot az eper mellett a fóliasátras, üvegházas zöldségtermesztőknek is ajánlják. A zeolit ugyanakkor a talaj savasságának csökkentése mellett segíti a talaj vízgazdálkodását, illetve lassú lebomlása során nyomelemeket is biztosít a növényeknek. A zeolit természetes kőzet, az ebből készülő különböző szemcseméretű őrleményeket talajjavító-anyagként a biogazdálkodók is előszeretettel használják – hangsúlyozta Virágh Gábor.

A Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnökének epertermesztésről szóló szakmai előadását a hétfői, kökényesi találkozó után további két helyszínen is meghallgathatják a kultúra termesztése iránt érdeklődő gazdák. Palesits Zsolt május 17-én Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, majd május 18-án, délután 5 órától Csíkmadarason, a Garden Proiect székhelyén tart előadást. Az előadáson bemutatott eperfajtákról a magyarországi faiskola honlapján (http://www.palesitsfaiskola.hu/) is bővebb információkat szerezhetnek a gazdák.

Domján Levente