A felvidéki falugazdászok szervezésében 2023. január 26–27-én két autóbusszal összesen 56 gazda látogatott el a rozsnyói, kassai, rimaszombati és losonci járásból a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 41. alkalommal megrendezett AGROmashEXPO-ra.

A gazdák igényeit figyelembe véve, Tankó Tamás, Bodon Dávid és Varga Árpád falugazdászok a csütörtöki napra szervezték meg az első utazást, pénteken pedig Burkus Imre, Zagiba Tamás szervezésében utaztak ki a gazdák, akik nagy örömmel fogadták a lehetőséget, amit a magas részvételi hajlandóság is bizonyít. 

A térségből többen személyautóval, csoportokban vettek részt a kiállításon. A négy napos kiállítás alatt több száz felvidéki gazda látogatott el a rendezvényre. 

 A felvidéki látogatók korán indultak, hogy a napot minél jobban kihasználhassák. Sokan egy-két konkrét mezőgazdasági gépre, eszközre voltak kíváncsiak, néhányan viszont a legkorszerűbb technológiát szerették volna szemügyre venni. Nagy érdeklődés övezte azon kiállítókat is, amelyek vetőmagok és egyéb szaporító anyagok, növényvédő szerek, műtrágyák, kártevő mentesítő anyagok, digitalizáció, agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében állítottak ki.

A tanulságos út egyik legfőbb pozitív hozadéka az volt, hogy sikerült újra összehozni egy csapatot, amelynek tagjai jól érezték magukat együtt, tapasztalatokat cseréltek, régi emlékeket elevenítettek fel. Külön öröm volt számunkra, hogy a kirándulás résztvevői több régióból jöttek, így a gömöri, tornai és abaúji vidék gazdái együtt is megtapasztalhatták, hogy a gondjaik és lehetőségeik nem sokban különböznek.

Kelt: Tornagörgő