A Partiumi Falugazdász Hálózat térségi munkatársai is tevékenyen bekapcsolódtak a június 1-i, Nemzetközi Gyermeknap alkalmából szervezett foglalkozásokba.

Szatmárhegyen a helyi termékek népszerűsítésével és kóstolásával zajlottak a gyermeknapi programok: a különböző szabadtéri játékokban elfáradt nebulók – pihenés gyanánt – mézet kanalaztak, almát ropogtattak és a környékbeli gyümölcsösök terméséből préselt gyümölcsleveleket, gyógynövényekből készített frissítőket fogyasztottak. Fehér Gyula térségbeli falugazdász a saját gazdaságukban termelt gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel kedveskedett a szatmárhegyi gyermekközösségnek.

Nagyszalontán állatsimogatóba várták a legkisebbeket: a gyermekek körében óriási sikert aratott a nyuszik, kecskék és kisgidák serege, de kedvesen tűrték a dédelgető gyermekkezek közelségét az alkalomra elhozott szamarak is. A rendezvényen a partiumi falugazdászok képviseletében Szűcs Edina vett részt.

„Minden alkalommal kitűnik, hogy a gyermekek mennyire nyitottak, mennyire érdeklődőek a háziállatok, és úgy általában a gazdasághoz, a faluhoz, a vidéki élethez kapcsolódó dolgok iránt. A városi, vagy városias közegben felcseperedő gyermekeknek nagy élmény a gazdálkodó ember számára teljesen hétköznapi haszonállatokkal való találkozás is. Immár második esztendeje láthattuk, tapasztalhattuk ezt a Vidék a városban rendezvényeink alkalmával is, amikor egy-két napra állataival, gépeivel, ízeivel és szokásaival együtt Szatmárnémetibe költöztettük a falut. De említhetném a gyermekeket kertészkedésre, friss zöldségek termesztésére és fogyasztására ösztönző Kertésztanoda programunkat is, melyen szintén szívesen és nagy lelkesedéssel vesznek rész a kisdiákok, tanulók. Hiszem, hogy szükség van az ilyen programokra, az állatsimogatással, gyümölcskóstolással egybekötött találkozókra, mert a gyermekekkel való foglalkozás nemcsak kellemes időtöltés, hanem a jövőnk, a vidéki élet megszerettetése, vidéki térségeink megmaradása és fiatalítása érdekében sem elfecsérelt idő” – osztotta meg a gyermeknapi programokhoz fűződő gondolatait Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője.

Domján Levente