Regionális gazdatalálkozóra került sor Szalatnya községben február 3-án Pecsérke Andreas, a Szlovákiai Agrárkamara falugazdásza szervezésében. A találkozón a résztvevők számára Pecsérke Andreas, valamint a komáromi járás képviseletében Ollári Adrianna tartott előadásokat, aki szintén a Szlovákiai Agrárkamara falugazdász hálózatát erősíti. Számos gazdálkodó érkezett a lévai-, az érsekújvári-, valamint a nagykürtösi járásból.

A gazdatalálkozó legfőbb célja a gazdák tájékoztatása volt a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról, továbbá szakmai tanácsadás a területalapú támogatások új szabályai kapcsán, valamint a fennálló és várható pályázati lehetőségek előterjesztése.

A falugazdászok részletesen bemutatták a 2023-2027-es időszakra szóló Közös Agrárpolitika stratégiai tervét, mely számos változásokat hozott magával az elkövetkező évekre. Szóba kerültek a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (GAEC) előírásai és az agro-ökológiai program feltételeinek ismertetése, ezáltal a gazdák átfogó betekintést nyerhettek az újdonságokba.

A találkozó során az előadók ismertették az aktuális 4.1-es pályázati kiírás feltételeit, mely a speciális növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó, valamint a digitális technológiákban gondolkodó gazdák számára kérvényezhető. A támogatás a mezőgazdasági vállalkozások beruházásaira irányul.

Az előadásokat a nyilvános kérdések megválaszolása és egyéni tanácsadás követett. A gazdák személyre szabott információkkal gazdagodhattak vállalkozásukat illetően. Reméljük, hogy az idei év első gazdatalálkozója kellő segítséget nyújtott a gazdálkodóknak a mezőgazdasági aktualitások közti eligazodásban.

 

Ing. Pecsérke Andreas – Falugazdász