Partiumból indult erdélyi körútjára még februárban Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat és az erdélyi gazdaszervezetek közös szervezésű tájékoztató karavánja.

Startoljunk rá! nevet viselő rendezvénysorozaton – mely az első, partiumi állomásai után a Szilágyságba, illetve Erdély és Székelyföld valamennyi térségébe ellátogat – az új, idéntől életbe lépő területalapú és állattenyésztési támogatásokról, továbbá a fiatal gazdálkodóknak és a különböző mezőgazdasági vállalkozásoknak, gazdatársulásoknak szóló beruházás-támogatásokról kapnak hasznos információkat a termelők. Ráadásul magyar nyelven és első kézből, azoktól a szakemberektől, akik az adott megyék Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségeinek (APIA) és Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségeinek (AFIR) berkeiben tevékenykednek.

Február 3-án, a Bihar megyei Érmihályfalván 250 fő részvételével rajtolt, majd ugyanaznap a Szatmár megyei Lázáriban is több száz gazdát megmozgató, telt házas rendezvénnyel folytatódott a Startoljunk rá! előadássorozat. Márciusban érkezett Szilágy megyébe.

Vincze Loránd európai parlamenti képviselő és a Partiumi Falugazdász Hálózat közös szervezésű tájékoztatójára kétszáz szilágysági termelő volt kíváncsi a Szilágy megyei Kémeren.

A tájékoztató-karaván célja, hogy alapos, részletes információkkal szolgáljon a gazdálkodóknak az új közös agrárpolitikáról, a 2023-2027 között 15,8 milliárd eurónyi uniós támogatásból „gazdálkodó” romániai vidékfejlesztési stratégiáról, ennek részeként pedig az idéntől igényelhető területalapú és állattenyésztési támogatásokról, a farmfejlesztési, gépvásárlási, a mezőgazdasági termelés és a feldolgozás hatékonyságát javító beruházásokat finanszírozó pályázati forrásokról. Az elmúlt közel két hónap alatt tartott találkozókon Vincze Loránd és csapata több ezer gazdálkodót szólított meg, illetve készített fel az előrelépéshez elengedhetetlen támogatások szükségességére, az uniós pályázati rendszerekben rejlő lehetőségekre.