Vörösmart, horvát nevén Zmajevac a horvátországi magyarság egyik legmeghatározóbb települése. A Duna folyása mellett létrejött település fényes múltra tekint vissza, jelentősége azonban mára már elhalványult. Borászainknak köszönhetően viszont kezdi visszanyerni egykori fényét.

A 19. században még városi címet viselő Vörösmart lakói sok megpróbáltatáson mentek keresztül az elmúlt 100 év során. Földrajzi elhelyezkedése igen előnyös, hiszen Mohács, Eszék és Zombor is közel van hozzá, de Pécs is csak egy órára van kocsival. Ez azonban 1920 után nem sokat jelentett az itt élőknek, hiszen a magyar határ túloldalára kerültek, a délszláv háborút követően pedig már a Vajdasági térségbe is csak határon át vezet az út. A városból elnéptelenedő kis falucska lett.

Napjainkban azonban újra kezd felértékelődni a szerepe, természeti adottságainak köszönhetően. Egy része ugyanis tápanyagban gazdag síkság, míg a másik lösztalajú dombság, melyen rendkívül jó minőségű szőlőt lehet termelni. A borászat ezen a területen évszázadokra visszanyúló tevékenység. Mivel azonban 1920-at követően elszakították a magyar borvidékektől, a helyi borászoknak újra ki kellett harcolniuk azt a hírnevet, amely őket jogosan megilleti.

Tudjuk, hogy a 21. században nem elég jó minőségű terméket gyártani ahhoz, hogy jól működjön egy vállalkozás. A vörösmarti borászok - felismerve a pincesorban rejlő turisztikai potenciált - a borturizmuson keresztül régiónkat újra az ország egyik legismertebb és legmeghatározóbb helyévé tették.


Mindössze három dolog volt ehhez szükséges: a minőségi borok, a mesébe illő falusi idill, és olyan rendezvények, melyek vonzzák az embereket. A minőségi és változatos borokat kis, családi pincészeteink biztosítják, melyek tovább viszik a tradicionális borkészítést. A rendezvények pedig arra szolgálnak, hogy minél többen megismerjék településünket és borászainkat.

Az egyik legmeghatározóbb rendezvény a szeptemberben megrendezésre kerülő Bormaraton, amely minden évben több ezer embert vonz a térségbe több országból, akiknek lehetőségük nyílik a régió összes borászától kóstolni, így a vörösmarti borászok mellett a többi magyar település borászainak is lehetőségük nyílik bemutatkozni.