Hangos kakaskukorékolásra ébredhettek szombaton és vasárnap reggel is azok a szatmárnémetiek, akik a megyeszékhely Kossuth kertjének közelében laknak, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület által működtetett Partiumi Falugazdász Hálózat ugyanis a szeptember 11-én és 12-én – a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva – háziállataival, ízeivel, szokásaival és népi mesterségeivel együtt ismét városba költöztette a vidéket.

A második alkalmához érkezett, a tavalyi egynapossal szemben ezúttal két naposra bővült Vidék a városban rendezvény számtalan programot kínált a Kossuth kertbe a kora őszi verőfényes napsütésben kilátogató családoknak. A gyermekeket a megszokott vásári látni és kóstolni valók mellett állatsimogató udvar és hagyományos népi gyermekjátékok várták – többek közt kukorica-csúszda –, de betekintést nyerhettek a faluhoz, a gazdálkodáshoz, a vidéki élethez szervesen kötődő népi mesterségekbe is. A helyszínen – elejétől a végéig – élőben lehetet követni azt is, hogyan zajlik falun a hagyományos disznóvágás: miként perzselik le a sertét, hogyan bontják fődarabokra az állatot, illetve az értő kezek hogyan készítenek belőle hurkát, kolbászt és disznótorost.

 A legnagyobb élmény természetesen a falvakon közönségesnek számító kishaszonállatok – nyuszik, szárnyasok, galambok, kacsák – megcsodálása jelentette. Az állatokat meg is lehetett simogatni. De a rendezvényt pártoló gazdák jóvoltából a látni- és simogatni való háziállatok sorába szarvasmarhák, szamarak, juhok, kecskék és pónilovak is kerültek. A bátrabbak a pónilovak nyergébe is felmerészkedtek.

A park északi szegletében gépbemutató vonzotta a tekinteteket: az alkalomra gépfelszerelésével együtt elhozott két modern mezőgazdasági erőgép mellett egy fűnyíró kistraktor is csalogatta az ülését, kormányát próbálgató fiúgyermekeket. A rögtönzött gépbemutató időutazást is kínált a szemlélődőknek, hiszen a ma használatos robusztus földmegmunkálók mellett az egykori, lóvontatású felszerelések is megfértek. Azoknak, akik először láttak testközelből ilyen régi és új gépeket, eszközöket, a falugazdászok némi magyarázattal is készségesen segítettek.

A Vidék a városban rendezvényhez illeszkedve – zöldség, gyümölcs, méz és kézműves termékeket kínálva – a Szatmári termékek havi vására is zajlott. Boda László üvegfalú látványkaptára előtt szinte állandóan álltak vagy guggoltak a kereteken szorgoskodó méhecskéket csodáló gyermekek és felnőttel. De nagy volt a sürgés-forgás a lacikonyhák, illetve a helyi bor- és pálinka feleségeket ajánló standok körül is.


„A rendezvényt tavaly szerveztük meg először. Akkor a koronavírus járvány miatt végül sajnos csak egy naposra. A cél most is ugyanaz: mutassuk be a vidéki életet a városi embereknek. Gyermekként az én korosztályomhoz tartozók még sok időt töltöttek falun, a nagyszülőknél. A vakációk ideje alatt hihetetlen élményeket szereztünk. Ezeket az élményeket a mai városi gyermekek is meg kellene ismerjék. Azt is meg kell lássák, hogy a tehén nem olyan színű, mint ami a csokoládé papíron szerepel. Ismerjék meg a népi mesterségeket, ízleljék meg a falusi ételeket, lássanak egy igazi, hagyományos disznóvágást, vagy üljenek hintóba, lássanak testközelből egy lovat. A vidéki élet bemutatásán keresztül talán meghozzuk a kedvüket ahhoz is, hogy vidékre költözzenek” – mutatott rá a rendezvény céljaira Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora.


Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője nem titkolta, igyekeztek a Vidéki a városban rendezvényt új program-pontokkal, új elemekkel színesíteni. Jövőre pedig – a legfrissebb tapasztalatokra építve – még több ötlettel készülnek. A szervezők igyekezetét a szatmárnémeti családok is értékelték és elismerték: az idei Vidék a városbant négyszer annyian látogatták meg, mint a tavalyi első, járványügyi korlátozásokkal is sújtott rendezvényüket.