A május – június meghatározó hónap a mezőgazdaságban. Nem hiába a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér. Ekkor történnek Székelyföld leghidegebb vidékén az ültetések, alakulnak ki a háztáji gazdaságok kertjei, ha az időjárás kegyes a gazdákkal május végén már az első kaszálások is megtörténnek.

Nos, most picit más irányba szélesítette tevékenységi körét a gyergyószentmiklósi Caritas. Új didaktikai eszközzel bővült a Vidékfejlesztés tangazdasága, nevezetesen Riskával, a tehénnel. Riska nem az istállóban kapott helyet, hanem a látványműhelyben, Riska különleges műszálból készült és jó tehénhez méltóan meg is lehet fejni.

Nagyon fontos feladatot szántak neki: közelebb hozni a gyerekeket a mezőgazdasághoz, megmutatni ennek a hivatásnak a szépségét, megismertetni velük hogyan lehet fejni, miként kerül a tej a sajtkészítő üstbe, miként lesz a tejből sajt. Tervük bevált, már május hónapban rengeteg óvodás, kisiskolás, de középiskolás gyerek is megismerkedett Riskával, elmondható, nagyon ügyesen fejtek.

Az igazi mentalitásváltást már gyerekkorban kell elkezdeni, ha kiskorban rávezetjük a gyerekeket, hogy melyek az egészséges élelmiszerek, picit közelebb hozzuk őket a természethez, hozzájárulhatunk hagyományaink, értékeink megőrzéséhez. – mondta Kémenes László a Caritas falugazdásza.