Pár év kihagyást követően, idén ismét autóbusz indult Nyugat-Bácska területéről a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, valamint a szövetség falugazdászainak szervezésében, hogy a vajdasági gazdákat az egyik legjelentősebb mezőgazdasági kiállításra, a budapesti Hungexpo területén megrendezett AGROmashEXPO-ra szállítsa.

Kúla volt a kiindulópont, majd a busz megállt Telecskán (Bácsgyulafalva), Zomborban és Nemesmiliticsen is, összegyűjtötte a helyi gazdákat, kicsit az egymással való ismerkedés céljából is. Az utas listán szerepeltek kúlai, kucorai, sóvéi, telecskai (bácsgyulafalvi), csonoplyai, bácskertesi, gombosi, nemesmiliticsi és őrszállási gazdák egyaránt. Összesen 48 gazda élt a lehetőséggel, hogy megtekintse az AGROmashEXPO és AGRÁRGÉPSHOW gépcsodáit és újításait. Ezt akár tekinthetjük szakmai kirándulásnak is, hiszen többségében mezőgazdászok és állattenyésztők jelentkeztek az útra.

A bácskertesi Pilin Endre és a kúlai Turza Szabolcs falugazdászok egy hiánypótló utazást szerveztek meg, olyan régió gazdáinak bevonásával, akik gyakran elhanyagoltan érzik magukat, és többnyire a „majd feltaláljuk mi magunkat” elv alapján gazdálkodnak. A gazdák örültek a lehetőségnek, hiszen nem sűrűn adatik meg eljutni szervezetten egy ilyen kaliberű rendezvényre, főképp, hogy szakmába vágó előadásokat, panelbeszélgetéseket is hallhattak, azokon részt vehettek, és mindezek mellett szemügyre vehették a legújabb gépcsodákat, gyakorlati gépbemutatókat. Gazdag élményekkel, hasznos tapasztalatokkal tértek haza Nyugat-Bácskába.

 

Turza Szabolcs