Hagyományteremtő szándékkal sokszínű rendezvényt szervezett a Caritas Vidékfejlesztés szervezet Gyergyószentmiklóson, a tangazdaság udvarán 2021. augusztus 25-én.

Kastal László, a Caritas Vidékfejlesztés igazgatója nyitotta meg a hálaadási ünnepséget a gyergyószentmiklósi tangazdaság udvarán. „Hála az Istennek, hogy a gazdák munkájának fontosságát, a minőség és a természetes körülmények között termesztett élelmiszer értékét napjainkban egyre többen felismerik. Jöhet bármilyen társadalmi változás, home office-ba kényszerülhetnek különböző szakterületek, a mezőgazdasági termelés nem állhat meg soha. Élelemre, kenyérre mindig szükség van, ezért megbecsülés és elismerés illeti munkájukat – hangsúlyozta.

Fotó: Barabás Orsolya - Székelyhon.ro

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek ünnepi beszédében kiemelte annak a fontosságát, hogy a gyermekek is ismerjék a földet, az állatokat, hiszen Rómában, ahol sokáig élt, sok fiatal csak akkor találkozott nyuszival, csibével, báránnyal, ha befizetett egy állatsimogatóba, de véleménye szerint az ünnepségen jelenlévő gyermekek számos saját tapasztalatról tudnának beszámolni, amit megéltek az állatok körében. Az érsek felelevenítette, hogy az 1989-es változás és a válságos helyzet után miért volt szükség az egykori Agrocaritas, majd az utódjának, a Caritas Vidékfejlesztésnek a létrehozására, és arról is szólt, hogy napjainkban is szükség van, hogy a gazdákat támogassák.

Fotó: Barabás Orsolya - Székelyhon.ro

„Az elmúlt évtizedek során számos tevékenység, foglalkozás volt a Caritas Vidékfejlesztés keretében, de soha nem tévesztették szem elől a célt, hogy elősegítsék a régió mezőgazdaságának a fejlődését. Szervezett módon támogatják a gazdák itthon maradását, földjeiknek a megművelését – tette hozzá. Kovács Gergely hálát mondott és megáldotta az új kenyeret, valamint a vándorbölcsőt.

Fotó: Barabás Orsolya - Székelyhon.ro

Dr. Torda Márta, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője beszélt arról, hogy az ő életében is milyen fontos szerepet játszott a kenyér. „Parasztcsalád gyermekeként nőttem fel, és nálunk a kenyérnek a tisztelete különösen nagy volt. Édesanyám sütötte a kenyeret, ő dagasztotta, készítette el a hajnali órákban, és mire édesapám hazajött a termelőszövetkezetből, mert akkor már ott dolgozott, ő volt az, aki megszeghette a kenyeret. A kenyérszegés előtt mindig keresztet vetett a kenyérre, mert Isten ajándékának tartotta – mesélte.

Fotó: Barabás Orsolya - Székelyhon.ro

Ezt követően átadta a gyergyóremetei Portik-Lukács családnak az Agrárminisztérium vándorbölcsőjét, amelyben a legkisebb gyermekük, Tamás pihenhet a következő hónapokban. „Örömmel hoztuk el ezt a bölcsőt az Agrárminisztérium Agrár vándorbölcső programjának keretében, hogy itt, Budapesttől távol is egy kicsi ember első hat hónapjának meghatározó részét ebben a szeretetbölcsőben tudja tölteni, érezze benne szülei, szűkebb és tágabb családja gondoskodását, szeretetét” – fejtette ki a főosztályvezető.

Fotó: Barabás Orsolya - Székelyhon.ro

Átadták a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekotthon lakóinak a gazdák által felajánlott terményadományt és kenyeret, majd a gyermekek verssel és énekkel mondtak ezért köszönetet. Az ünnepség a himnuszok (magyar himnusz, székely himnusz, csángó himnusz) eléneklésével zárult, majd a gyakornok-találkozóra került sor.

A beszélgetésen Len Emil-Balázs alpolgármester szólt a jelenlévőkhöz, felelevenítve, hogy ő is egyike volt azoknak, akik a kezdeti években a Caritas gyakornokaként szerezhetett tapasztalatot Svájcban.

Forrás: Székelyhon.ro