Hírek

2023. december 8. 8:55

A HMDK Gazdaköre beszámolt sikereiről a 2023-as évi közgyűlésén

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Gazdaköre 2023 november 21-én tartotta meg az idei évi beszámoló jellegű közgyűlését, ahol a vezetőségnek és a falugazdászoknak lehetőségük nyílt beszámolni a 2023-as évben megrendezett programokról, valamint a falugazdászok által elért sikerekről, eredményekről.

2023. november 14. 9:24

A HMDK Gazdaköre és a Magyarok Kenyere program

A HMDK Gazdaköre az elmúlt évekhez híven idén is részt vett a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem nevű programban. A program keretein belül idén is búzagyűjtést tartottunk a tagjaink körében azzal a céllal, hogy az így felajánlott búzamennyiséget - az őrlést követően - liszt formájában eljuttathassuk a horvátországi magyar iskolákba.

2023. november 7. 15:29

Belső-Erdély és Bánság bemutatása a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon

Október 20–22. között tartották a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK) a budapesti HUNGEXPO Kongresszusi és Kiállítási Központban. A rangos eseményre a Pro Agricultura Egyesület idén egy minden eddiginél látványosabb pavilonnal készült, ahol színes programokkal és ízes erdélyi falatokkal várták az érdeklődőket.

2023. október 31. 9:42

Parasztkonyha a Drávaszögben

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Gazdaköre egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye a Parasztkonyha nevű rendezvény, melyet idén 5. alkalommal szerveztünk meg. A rendezvény elsődleges célja a kapcsolatépítés, melynek jegyében külhoni és horvátországi gazdák és gazdaszervezetek egyaránt jelen vannak minden évben.

2023. október 25. 15:22

Horvátországi gazdák az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron

A HMDK Gazdaköre szervezésében idén is lehetősége nyílt bemutatkozni a horvátországi magyar gazdáknak az OMÉK-en, ezáltal a látogatók megismerkedhettek a Drávaszögre jellemző termékekkel.

2023. október 13. 12:45

Gálával zárult a Blisseva Partium Spirit Award

Blisseva Partium Spirit Award néven szervezett első ízben pálinka- és párlatversenyt a Partiumban az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesülete és a Partiumi Falugazdász Hálózat. A júliusban zajló bírálat eredményeit pedig, szeptember 23-án hozták nyilvánosságra a nagykárolyi Károlyi-kastélyban tartott gálán. A díjkiosztó ünnepségre, ahogyan a versenyre is, a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek pálinkakészítők.

2023. október 6. 10:44

Agro-Somotor vállalat átadása.

Szeptember 26-án zajlott az Agro - Somotor vállalat átadási ünnepsége a felvidéki Szomotoron, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. A Szlovákiai Agrárkamara képviseletében jártunk ott Szabó Tamás kollégámmal.

2023. szeptember 27. 16:11

Tündérkert - az őshonos gyümölcsfajták menedéke

Tündérkert a tanyán címmel tartottak a Partiumban szeptember 2-án a tájjellegű, őshonos gyümölcsfajták megmentésének témájával találkozót, melyen a Tündérkert projekt mellett elhangzott gyümölcs vagy épp gyógynövény-feldolgozással kapcsolatos előadás is.

2023. szeptember 25. 15:42

Egy új tankonyha átadása valamint egy új élet megünneplése a Hargitán

"Ha a jó konyha eltűnik a Földről, akkor már nem lesz sem irodalom, sem zene, akkor megszűnik a barátság és a harmónia" - Marie Antoine Careme nagyszerű gondolataival vezérelve sikerült átadni, megnyitni az új tankonyhát, a szikrakonyhát a Hargitán. Székelyföldön egy régóta dédelgetett álom vált valóra azzal, hogy szeptember 15-én a meglévő gazdasszonyképzés mellé egy új tankonyhát, azaz a szikrakonyhát sikerült ünnepélyes keretek között átadni.

2023. szeptember 15. 9:50

Sikeres volt az Expo rendezvény Bácstopolyán

A Topolya Expo Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás és Vásár keretein belül az idei évben közel 200 hazai és külföldi kiállító mutatta be termékeit, ezen felül konferenciák és Borutca is várta a kedves látogatókat. A bácsfeketehegyi 51. Szüreti Napok keretében pedig lezajlott a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális ülése is.