Hírek

2022. november 29. 8:46

Szakmai előadások a mezőgazdaság jövőjéről

A Szlovákiai Agrárkamara rimaszombati – losonci járások falugazdászai 2022. november 18-án a Csízi művelődési központban szakmai találkozót szerveztek a gazdálkodók számára.
A rendezvény Patasi Ilona, az AKS elnöke nyitotta meg majd továbbá a kondicionalitásról ismertette a 2023 januárjától bevezetésre kerülő támogatási alapfeltételeket.

2022. november 8. 16:03

Jutalmat termett a kis-kertész szorgalom

Eredményhirdetéssel zárult a Partiumi Falugazdász Hálózat Kertésztanoda-programjának első évada. A fődíjat a gálospetrii Szentháromság Gyermekotthon lakói érdemelték ki, akik így a szatmárnémeti élményfürdőben pihenhették ki a kertgondozás fáradalmait. Mások – a tanultak mellett – elektromos háti permetezővel, illetve vitaminban gazdag gyümölcs-csomagokkal gazdagodtak.

2022. november 8. 15:48

Érdemösztöndíj partiumi agrárszakos hallgatóknak

Soros havi munkaülésüket tartották november 3-án Szatmárnémetiben a négy megyére kiterjedő Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai. A megbeszélésen Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora is részt vett.

2022. november 4. 8:46

Folyamatosan erősödik a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogása

Újabb tagszervezetekkel bővült a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF), minden eddiginél erősebb a határon inneni és túli gazdák összefogása, és együttműködésük még szorosabbá válhat a jövőben - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. október 17. 14:52

Magyarországi tanulmányúton jártak a bihari falugazdászok

Hajdú-Bihar megyei növénytermesztő farmon és az újfehértói gyümölcs-kutatóállomáson szemlélődtek, valamint a növényvédelemben használt drón- és önjáró robottechnológiákkal ismerkedtek október 14-15-i kelet-magyarországi tanulmányútjukon a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai.

2022. október 17. 14:35

Szatmárnémetiben egyeztettek a Partiumi falugazdászok

Közel 65.000 kilogramm búzát, 1100 kg lisztet és 6200 lej pénzadományt ajánlottak fel a partiumi gazdák az idei Magyarok Kenyere Program keretében – derül ki a Partiumi Falugazdász Hálózat munkamegbeszélésén.

2022. október 17. 14:10

155 mézminta az első Nektária Székelyföldi Mézversenyen

Idén első alkalommal szervezték meg a Nektária Székelyföldi Mézversenyt, 77 helyi méztermelő 155 mintával szállt versenybe az év kiváló székely méze címért és további díjakért.

2022. október 17. 12:32

Az elmúlt mezőgazdasági év értékelése, avagy a tavaszi szárazságtól az őszi csapadékig

A 2022-es év utolsó negyedévében járunk. A gazdálkodók problémákkal terhelt időszakot tudhatnak maguk mögött, mivel a földeket sújtó szárazság egészen az őszi/téli időszakra vezethető vissza, mely az őszi vetésű növények (őszi búza, őszi árpa, repce) csökkent terméshozamában is megmutatkozott.

2022. október 10. 9:27

Sikeres volt az első Aranyosszéki Mezőgazdasági Fórum

Hatvannál is több résztvevője volt az október 1-én, Detrehemtelepen és Tordaszentmiháyon szervezett mezőgazdasági fórumnak. A kolozsvári székhelyű Pro Agricultura Egyesület további hasonló szakmai programok szervezésében látja a térség gazdaságainak a versenyképes megmaradását.

2022. október 4. 15:51

Partiumi Kincses Pince - a borkultúra ünnepe

A nagykárolyi Károlyi-kastély festői környezete, a gazdag felhozatal és a borudvarban uralkodó nagyszerű hangulat, a színes programok, de a látogatók magas száma alapján is sikeresen „vizsgázott” a Partiumi Falugazdász Hálózat első ízben szervezett Partiumi Kincses Pince rendezvénye. A két napos, augusztus 6. és 7. közötti bormustrán az érmelléki és a szatmári borvidékek jeles pincészetei mellett a Kárpát-medence történelmi térségeiből érkezett magyar borászatok termékeit is megízlelhették a látogatók. A rendezvényt a magyar Agrárminisztérium támogatta.