Hírek

2022. május 24. 12:57

Kincses Pince Kárpát-medencei borászati szakmai találkozó Csíkszeredában

2022. május 13-15. között került megrendezésre a II. Kincses Pince találkozó, amelyen közel 40 Kárpát-medencei borászat képviseltette magát. A program ezúttal a csíkszeredai Csíki Majális keretében valósult meg, Felvidéket hét borászat képviselte.

2022. május 24. 10:25

Új eperfajtákat ismerhettek meg a szatmári termelők

Epertermesztésről és a hozzá kapcsolódó növényápolási, tápanyag-utánpótlási tudnivalókról szóló szakmai találkozót szervezett a térségbeli gazdák számára május 16-án Kökényesden a Partiumi Falugazdász Hálózat. A választás nem véletlenül esett Szatmár megye északi térségére, hiszen a vendéglátó településen, valamint Halmiban és környékén a gazdák közel ezer hektáron foglalkoznak szamóca/ földi eper termesztésével, termékeik pedig országos szinten ismertek és keresettek.

2022. május 24. 10:18

Tündérkertbe gyűjtik a partiumi régi gyümölcsfajtákat

A térség veszélyeztetett, eltűnőben lévő, régi, hagyományos erdélyi gyümölcsfajtáinak megmentésére védett gyümölcsöskert létrehozását kezdeményezi a Partiumi Falugazdász Hálózat.

2022. május 24. 10:09

Szatmári termékekkel az AGRARIA-n

A Partium mezőgazdasági értékei és természeti adottságai mellett a legkiválóbb szatmári termékekkel is megismerkedhettek a napokban azok a látogatók, akik Erdély legnagyobb mezőgazdasági kiállításán és vásárán, a Kolozs megyei AGRARIA-n felkeresték, megtekintették a Partiumi Falugazdász Hálózat és Szatmár megyei LEADER Egyesületek közös kiállítóterét.

2022. május 24. 10:00

Élénk érdeklődés a szalárdi állásbörzén

A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület munkáját, valamint a mezőgazdaságban rejlő kereseti, üzleti lehetőségeket bemutatva a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek a május 12-i szalárdi állásbörzén, melyet kifejezetten az agráriumban elhelyezkedni kívánó fiatalok, illetve munkanélküliek számára szerveztek.

2022. május 2. 13:13

XIX. Birkanyíró és Birkapörköltfőző Fesztivál - Zenta

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Zentai gazdakör szervezésében 2022. április 24-én került megrendezésre Zentán, ahol idén 19. a Birkanyíró és birkapörköltfőző fesztivál, immár 19-k alkalommal, ahol a résztvevő csapatokat, a közönséget Nagy Miklós az egyesület elnöke köszöntötte.

2022. május 2. 12:49

Ezüstöt főztek a partiumi falugazdászok Zentán

Ezüstéremmel tértek haza Zentáról, a 19-dik Birkanyíró és Birkapörköltfőző Fesztiválról a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai. A partiumi falugazdászok díjnyertes pásztorételét Tar Bálint, koltói falugazdász-társunk készítette.

2022. április 20. 15:09

Síteren egyeztettek a partiumi falugazdászok

Kihelyezett gyűlésen, a Bihar megyei Síter településen tartották áprilisi szakmai megbeszélésüket a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai. A tanácskozáson részt vett Szabó Ödön és Magyar Lóránd parlamenti képviselő, valamint Nagy Miklós, a Bihar Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke is.

2022. április 20. 14:47

Kertészkedésre, zöldségtermesztésre ösztönzik a gyermekeket - elindult a Kertésztanoda

Kertésztanoda néven a gyermekeket, kisiskolásokat kertészkedésre, zöldségtermesztésre ösztönző programot indított a Partiumi Falugazdász Hálózat. A célra felajánlott vetőmagokat elsőként a Partiumban működő gyermekotthonok lakói kapják. A vetőmagcsomagok szétosztását a partiumi falugazdászok a napokban el is kezdték.

2022. április 13. 13:58

Aktívak a Bihar megyei falugazdászok

Nagy lendülettel kezdték az esztendőt a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei tagjai. A metszésbemutatók, gazdatalálkozók és a termesztési-technológiai ismertetők mellett a falugazdászok kalákamunkában Böjte Csaba érmelléki gyermekotthonainak támogatására, kertrendezésére is szakítottak időt.