Tündérkert a tanyán címmel tartottak a Partiumban szeptember 2-án a tájjellegű, őshonos gyümölcsfajták megmentésének témájával találkozót, melyen a Tündérkert projekt mellett elhangzott gyümölcs vagy épp gyógynövény-feldolgozással kapcsolatos előadás is.

A Partiumi Falugazdász Hálózat szervezőpartnereivel – a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózattal, a Nemzeti Kulturális Alappal, a Borókagyökér Egyesülettel és a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesülettel – azon fáradozik, hogy nagyapáink, nagymamáink generációk alatt csiszolódott ismeretei és tapasztalatai a mai kor gazdái, gazdasszonyai számára is hasznosak, beépíthetők legyenek a mindennapokba.

A résztvevőket Kovács Szabolcs, a szervező Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője, Magyar Lóránd, a hálózat koordinátora, illetve házigazdaként Szejke Judit, a Borókagyökér Egyesület vezetője köszöntötte. Beszédeikben közös pont volt, hogy fontosnak tartják az ősöktől kapott értékek megőrzését, legyen szó értékrendről, hagyományokról vagy éppen gyümölcsfajtákról. “Egy úton járunk” - foglalta össze röviden, de lényegre törően a házigazda.