A felerősödött kórokozó-invázió miatt a Partiumi Falugazdász Hálózat két hétvégi gazdatalálkozóján – a Máramaros megyei Koltón és a Bihar megyei Érolasziban – is a kertek, gyümölcsösök növényvédelme volt a fő téma.

A gyümölcsösök aktuális növényvédelméről és a védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról szólt június 3-án, péntek délután Koltón az a gazdatalálkozó, melyet Tar Bálint falugazdász, a Partiumi Falugazdász Hálózat Máramaros megyei képviselője szervezett. A helyi református gyülekezeti ház teraszán tartott összejövetelen – melyen mintegy tizenöt helyi és környékbeli termelő vett részt – meghívottként Mátyás Mihály agrármérnök, a Máramaros megyei agráradminisztráció nyugalmazott igazgatója osztotta meg tudását, szőlősében és vegyes gyümölcsösében gyűjtött növényvédelmi tapasztalatait a Koltóról, Katalinról, Hagymásláposról érkezett gazdálkodókkal.

A növényvédelmi tudnivalókról szóló találkozó valójában Mátyás Mihály kora tavaszi ígéretének a beteljesítése: az agrármérnök ugyanis még a február 19-i, magyarberkeszi metszésbemutató alkalmával tett ígéretet a résztvevőknek arra, hogy a gyümölcsfák, gyümölcsösök gondozásának témáját a növényvédelem terén is folytatják. A szakember tartotta is szavát: így permetezési táblázatot készítve gyakorlatilag a kora tavaszi lemosó permetezéstől kezdve az őszi lombullás időszakáig tekintette át a szőlőtőkék és gyümölcsfák növényvédelmének egész éves tudni- és tennivalóit.

A szakember a különféle kártevők megfékezésére többféle vegyszert is ajánlott, részletesen kitérve a permetlé-keverékek helyes elkészítésének módjára és dózisaira is.
„Nagy levéltetű invázió volt az idén és a monília is elterjedt. A rovarirtókat atkairtó szerekkel kell keverni és a kártevők ellen sokkhatást kiváltva védekezni. Konkrétan mondtam, hogy mi ellen milyen vegyszerekkel védekezzenek. A találkozón én a saját receptjeimet mutattam be. Ez nem azt jelenti, hogy enyém a legjobb módszer, a leghatásosabb keverék, de nekem beváltak a gyümölcsösömben és az 5 hektáros szőlősömben is ” – hangsúlyozta a gazdatalálkozón Mátyás Mihály.

A koltói találkozót Virágh Gábor, a nagybányai Poli Top Kft. igazgatója is megtisztelte jelenlétével, aki a gyümölcsösökben, kertészetekben és a szántóföldi nagykultúrákban egyaránt eredményesen használható kálcium és zeolit alapú természetes talajjavító őrleményeket mutatta be a résztvevőknek.

Június 4-én, szombat délelőtt Antal József, a Partiumi Falugazdász Hálózat Székelyhíd térségi képviselője Érolasziba, Smid Loránd gyümölcsöskertjébe, a gyümölcsfák gondozását és növényvédelmét taglaló szakmai találkozóra invitálta a gazdákat. A rendezvényen Bucsás Sándor agrármérnök, Sebes-Körös térségi falugazdász a gyümölcsösökbe és zöldséges kertekbe ajánlott vegyszerekről, gomba- és rovarölő szerekről tájékoztatta az érdeklődőket, míg Huszár Antal kertészmérnök, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta-térségi falugazdásza a kerteket, gyümölcsösöket elárasztó levéltetvek elleni védekezés lehetőségeiről beszélt.

Bucsás Sándor a helyszínen kialakított standon közel negyven féle kontakt és felszívódó növényvédő készítményt mutatott be a gazdáknak, attól függően, hogy a gyomok, a rovarkártevők vagy épp a gombabetegségek elleni védekezésre terelődött a szó. Huszár Antal előadásában a levéltetvek mellett kitért az alma, a körte, a szilva és a barack egyéb kártevőire és betegségeire, de falugazdász társához hasonlóan szívesen válaszolt a gazdák helyben feltett kérdéseire is.

A találkozót egyértelműen hasznosnak ítélték a helyi, valamint a Székelyhíd és Margitta környékéről érkezett gazdák. A hangulatot jól jellemezte, hogy a diskurzust még az időközben eleredő eső sem tudta félbeszakítani: a beszélgetést a résztvevők a közeli diófa lombja alá húzódva folytatták.

A találkozón részt vett Virágh Gábor, a nagybányai Poli Top Kft. vezetője is, aki az általuk forgalmazott kálcium és zeolit kőzetőrlemény alapú, természetes talajjavító és növénykondicionáló készítményeket mutatta be, melyek alkalmazásában szintén jó lehetőségeket látnak a környékbeli termelők és gyümölcstermesztők.

Domján Levente