Az Élelmiszer Világnapja alkalmából a Szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV SR) az Agroinstitút Nyitra, állami tulajdonú vállalattal és az Europe Direct Nyitra együttműködésével online konferenciát szervezett "Az élelmiszer jövője a mi kezünkben van" címmel. A konferencia célja volt, hogy a résztvevők egy átfogó és aktuális képet kapjanak az élelmiszeriparról, a pazarlásról, az étel-biztonság szabályairól, valamint az egészséges élelmiszer előállításáról. A konferenciát az Agroinstitút Nyitra, állami tulajdonú vállalat igazgatónője, Ing. Debrecéni Mária nyitotta meg, aki bemutatta az előadókat, valamint vázolta az élelmiszeripar és a kereskedelem aktuális helyzetét.

A konferenciának közel 80 résztvevője volt, köztük többen voltunk felvidéki falugazdászok. Célunk volt, hogy a konferencián elhangzott hasznos információkat továbbítani tudjuk a régióink gazdálkodóinak.

MVDr. Mačanga Ján PhD. az élelmiszer pazarlásról beszélt, mint globális problémáról. Kifejtette a pazarlás különböző hatásait – humánus, gazdasági, ökológiai. Bemutatta az EÚ és Szlovákia aktuális helyzetét, ill. a különböző indítványozásokat. A pazarlás megelőzése érdekében további tanácsokkal látta el a fogyasztókat.

Ing. Mgr. Bystrický Milo az EFSA-ról és annak szerepéről beszélt az élelmiszerbiztonság biztosításában. Bemutatta a különböző jogszabályokat és előírásokat az EÚ-ban.

Ing. Boďová Renáta és Ing. Rácová Katarína az iskolai programokról beszéltek – a gyümölcs, a zöldség és a tej fogyasztásának támogatásáról az oktatási intézményekben. Bemutatták a program célcsoportját, az engedélyezett készítményeket és termékeket.

Ing. Škarbová Bronislava, PhD. az egészséges és biztonságos élelmiszerek és növényvédő szerek előállításáról tartott előadást. Kitért a növényvédő szerek felügyeletére és engedélyeztetésére, az engedélyezett növényvédőszerek listájára az EÚ-ban és Szlovákiában. Bemutatásra került „A farmtól az asztalig” stratégiai terv is.

Utolsó két előadóként Ing. Halásová Monika, PhD. és Ing. Horeličanová Lucia a trágyák helyes használatáról és ellenőrzéséről, a trágyázáshoz kapcsolódó előírásokról és törvényekről, a mész befolyásáról, és az egyes trágya-fajták listájáról és összetételéről beszéltek.

Az előadásokat online beszélgetés zárta, ahol a résztvevők kérdéseket tettek fel az előadóknak az egyes témákkal, ill. a valós problémákkal kapcsolatban, melyekkel a mindennapokban találkoznak.

Véleményem szerint nagyon jó előadásokat hallhattunk, melyek kifejezetten hasznosak elsősorban a témában dolgozó szakembereknek, másodsorban a hétköznapi ember számára is, mivel segíthetnek jobb irányba terelni a termelést és fogyasztást.

 

 

2021.10.15.

Bodon Dávid, falugazdász