A HMDK Gazdaköre az elmúlt évekhez híven idén is részt vett a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem nevű programban. A program keretein belül idén is búzagyűjtést tartottunk a tagjaink körében azzal a céllal, hogy az így felajánlott búzamennyiséget - az őrlést követően - liszt formájában eljuttathassuk a horvátországi magyar iskolákba.

Az idén is bőkezűen adakoztak a gazdák, így nekik köszönhetően három iskolának is módunkban áll lisztet adományozni. A lisztadományokat először az Eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központba szállítottuk el október 30-án, a későbbiekben pedig a Vörösmarti Általános Iskola és a Laskói Általános Iskola fog részesülni a lisztadományból.

A program eredeti céljához hűen a gazdakörünk ily módon igyekszik hozzájárulni a horvátországi magyar oktatáshoz, mert úgy gondoljuk, hogy a gazdasági szektor mellett az oktatás a legfontosabb közösségépítő és identitás megőrző tényező.

Az adakozóknak köszönhetően már évek óta adományozunk lisztet az iskoláknak, így azok tudják, hogy számíthatnak ránk, ezáltal pedig ehhez mérten tudják elvégezni az egész évi költségvetést. Emiatt pedig kötelességünknek tekintjük folytatni a programban való részvételt, és a már hagyománynak mondható segítségnyújtást a helyi magyar nyelvű iskolák számára.

 

 

Tarnai Attila, univ.bacc.oec.

Falugazdász

HMDK Gazdaköre