2021. augusztus 02-án részt vettem Hájas László által szervezett, és Lakszakállason megtartott „Hagymatermelők találkozóján”. A találkozó az alacsony részvétel ellenére közvetlen és baráti hangulatban zajlott. Módomban állt pár szóban bemutatni a Falugazdász hálózatot azoknak, akik még nem ismerték. Hangsúlyoztam a magyar gazdák összefogásának a fontosságát, valamint biztosítottam őket, hogy bátran forduljanak hozzánk bármilyen problémával, gonddal, hisz komoly és hozzáértő szakemberek segítik a Falugazdászok munkáját.

A találkozó során megismertem a Kovács testvérpárt, Pétert és Vincét. Ők édesapjuk halála óta viszik tovább a családi gazdaságot. Megközelítőleg 185 hektáron gazdálkodnak. Kukorica, kalászosok és napraforgó termesztése mellett immár 3. éve speciális növénytermesztésbe is belefogtak. Vöröshagymát 5 hektáron termesztenek, káposztát 4 hektáron és kelkáposztát 4,5 hektáron. A termést részben áruházakban értékesítik viszonteladó közvetítésével, részben a környékbeli savanyító megrendelését szolgálják ki. Mivel kézi munkaerőből nagy a hiány, így amit tudnak, gépesítenek. Az öntözést saját kútból oldják meg, így a saját öntözőberendezés kiépítése egy nagyobb befektetést igényelt - mivel öntözés nélkül zöldségtermesztés elképzelhetetlen.

Mint elmondták, folyamatosan tanulnak és fejlesztik magukat. Szívesen meghallgatják más termelők tapasztalatait, és azokat lehetőség szerint kamatoztatják is. „Tudni kell, mire van igény, mibe érdemes invesztálni. Azután minőséget kell termelni, mert a minőség hozza magával az újabb piaci lehetőségeket.” – osztotta meg velünk jó tanácsát Kovács Péter.


 
 
                                                                       Ollári Adrianna, falugazdász