Németh Ilona, Munkácsy-díjas művész, és az EASTERN SUGAR közös kutatási és publikációs projektje szövegek, interjúk és művészi intervenciók segítségével mutatja be a szlovák cukoripar gyors hanyatlását, és annak tágabb (közép-európai) társadalmi és gazdasági kontextusát. A projekt egyik kiemelkedő csúcspontja a „Potential Agrarianisms - Will There Still Be Sugar after the Rebellion?” tárlat, melyet a Szlovák Nemzeti Galéria és a Kunsthalle Bratislava szervezett meg más nemzetközi partnerekkel együttműködve. A kutatás egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor is az északi cukorrépa a déli cukornád konkurense lett, s egészen a globalizáció korában bekövetkezett hanyatlásig tart, bemutatva annak társadalmi következményeit.

A kiállítást kísérő, a mezőgazdasági termelés jövőjével kapcsolatos, szakértőkkel folytatott beszélgetésen részt vett Carolien Spaans, a holland nagykövetség Lengyelországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős mezőgazdasági attaséja, Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, és Tomáš Uhnák, élelmiszer- és agrárpolitikai elemző Csehországból.

A szakértők néhány javaslatot is adtak nekünk, fogyasztóknak: szezonális zöldséget és gyümölcsöt vásároljuk, ill. válasszuk a regionális termékeket a külföldivel szemben. A hazai növények frissebbek és jobb minőségűek, vagyis tápanyagtartalmuk magasabb, hiszen nem tesznek meg olyan nagy távolságot a termőföldtől az asztalig, és nem szükséges távoli országokból, esetlegesen másik kontinensről importálni őket. Így nem csak az egészségünkre, hanem még a környezetre is jótékony hatással lehetünk. A szezonális termékeket általában kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg, és az idényjellegű termékek vásárlásával támogathatjuk a hazai termelőket is.