A Partium mezőgazdasági adottságaival, a helyi növénytermesztő és állattenyésztő gazdákkal, valamint a térség gazdag magyar vonatkozású történelmi, kultúrális örökségével és emlékhelyeivel ismerkedtek a Pest Vármegyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének képviselői. A három napos látogatás szakmai programját a Partiumi Falugazdász Hálózat állította össze.

A szakmai kapcsolatépítés, illetve a térség gazdag mezőgazdasági és kulturális értékeinek alaposabb megismerése céljából három napig Szatmár és Máramaros megyében nézelődtek a Pest vármegyei mezőgazdasági termelők, illetve termelő-, értékesítő- és szolgáltató szövetkezetek iparági képviselői. A június 6-a és 9-e közötti látogatás időtartama alatt a 15 fős küldöttséget Kovács Szabolcs, a négy megyére kiterjedő Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője fogadta, illetve kalauzolta.

 

A Pest megyei vendégek a három nap alatt több Szatmár megyei farmot is felkerestek. Tasnádszántón dr. Czir Tiborék gazdaságába látogattak, ahol 2 ezer hektárt művelve szántóföldi nagykultúrák termesztésével foglalkoznak. A gazdaság vezetője bemutatta a telephely működését és az 1973-as alapítástól a napjainkig zajló fejlesztések, átalakulások lépéseit, állomásait.


 

Kismajtényban Böszörményi Istvánék állattartó gazdaságának megtekintése volt a cél, ahol a házigazda két fiával közösen tej- és húshasznú szarvasmarhákat nevel. Ráadásul nem is akárhogy: a minőségi munka elismeréseként fia, Böszörményi Attila 2021-ben Szatmár megye legkiválóbb állattenyésztőjének járó díját vehette át a Partiumi Falugazdász Hálózat évértékelő gáláján. A Böszörményi-család tejtermelési tevékenysége jelenleg 290 egyedet számláló fríz állományra épül, amiből 110 fejőstehén. A hústermelési ágazat alapját 51 charolais tehén jelenti, ami szaporulatával együtt mára 110 egyedes állományt alkot. A kismajtényi családi farmhoz 280 hektár szántó és 150 hektár legelő is tartozik, tehát bőven akadt közös téma az anyaországi vendégekkel, akik között növénytermesztők és állattenyésztők egyaránt voltak.