A területalapú támogatások új szabályai álltak fókuszában annak a szakmai fórumnak, amelyet a Szlovákiai Agrárkamara és Bojti Beáta falugazdász szervezett a felvidéki Nagycsalomján 2023. február 24-én.

A környékbeli gazdák aktív részvétele a találkozón jól illusztrálja a téma aktualitását, a tájékoztatás fontosságát. Az eseményen Pecsérke Andreas, a Lévai járás falugazdásza tartott előadást.

Az Európai Unió által meghatározott és Szlovákia részéről is elfogadott Stratégiai Terv sok újdonságot tartogat a gazdák számára. Az előadás során sok kérdés merült fel a megjelentek részéről, melyekre az előadó igyekezett kielégítő válaszokat adni. Szó esett a 2023-2027-es időszakra szóló Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai tervéről és az új pályázati lehetőségekről. Az előadó részletesen elmagyarázta a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (GAEC) előírásait, valamint az Agro-ökológiai program feltételeit.

A találkozó fő célja a régió gazdálkodóinak az informálása és hasznos tanácsokkal való ellátása volt. Bízunk benne, hogy ennek a kötelezettségünknek eleget tettünk. Reméljük, hogy a térség mezőgazdasági termelői immár a szerzett hasznos információk birtokában hoznak gazdaközösségünk számára is fontos döntéseket, tervezik tovább jövőjüket.

Ing. Bojti Beáta – Falugazdász