"Ha a jó konyha eltűnik a Földről, akkor már nem lesz sem irodalom, sem zene, akkor megszűnik a barátság és a harmónia" - Marie Antoine Careme nagyszerű gondolataival vezérelve sikerült átadni, megnyitni az új tankonyhát, a szikrakonyhát a Hargitán. Székelyföldön egy régóta dédelgetett álom vált valóra azzal, hogy szeptember 15-én a meglévő gazdasszonyképzés mellé egy új tankonyhát, azaz a szikrakonyhát sikerült ünnepélyes keretek között átadni.

A konyha mellett a tűzhely is egy szent hely. A konyhában nem csak étkezések alkalmával ülünk össze, hanem a családi eseményeket is itt tartjuk. Ez gyermekeink kedvenc játszó-, valamint később tanuló tere is, ahol végül mindig valamilyen értékes gondolat vagy ötlet születik. A tűzhely - s azon belül is a tűznek, pontosabban fogalmazva a SZIKRÁNAK az őseink különös jelentőséget tulajdonítottak.


Bármilyen ünnepet ünnepeltünk, mindig volt valaki a családból, aki maradt, hogy vigyázzon a tűzre. Oka ennek nagyon egyszerű: az év minden napján vigyázni kellett rá, kivételt képez egy nap. Ez a nap pedig az, amikor megszentelték és újragyújtották. Ez egy kiváló szimbolikája a családnak, amelyet őriztünk a múltban, őrizzük most és a jövőben is őrizni fogunk.