A komáromi Tiszti Pavilon dísztermében zajló egynapos konferencia öt tematikus blokkban foglalkozott a dél-szlovákiai régió kérdéseivel – különös tekintettel a gazdaság, az agrárium és az infrastruktúra aktuális helyzetére és fejlesztési lehetőségeire.
Az Új Szó és a Trend gazdasági magazin, a News and Media Holding kiadó két piacvezető médiumának együttműködésével létrejött eseményen a közszféra, az üzleti elit, a KKV-k képviselői, politikusok és a szakemberek beszélgettek egy-egy témáról.

A konferencián tiszteletét tette Kiss Jozef, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség generális igazgatója, és Kyseľ Milan, a Szlovák Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára.

A konferencia II. blokkja „Kihívások a mezőgazdaságban” címmel került megrendezésre, mely során Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Palík László, agrárvállalkozó, Neményi Miklós, akadémikus, a MTA tagja folytatott kerekasztal-beszélgetést.

Patasi Ilona a precíziós-mezőgazdaság kérdésére elmondta, hogy a közös agrárpolitika kialakításánál fontos területnek kell, hogy számítson a földterület 10 hektáronkénti bevizsgáltatása, és ez alapján a precíziós mezőgazdaság meghatározása.

Mivel Csallóköz vízvédelmi területnek számít, Patasi Ilona szerint minden csallóközi gazdálkodónak környezetkímélő gazdálkodást kellene folytatnia. Az előző időszakban a gazdálkodók csupán 14 %-a folytatott ilyen gazdálkodást, viszont elmondta, hogy a jelenlegi nemzeti stratégiai terv nagyobb támogatást biztosít az ilyen gazdálkodóknak. Bár Szlovákia vízellátó hálózata viszonylag nagy, csupán 11 %-ot használunk fel a vizeinkből. Az agrártárca jelenlegi céljai közé tartozik, hogy támogassa az öntözőberendezések kiépítését.

A legégetőbb problémákkal kapcsolatban a SzAK elnöke elmondta, hogy Szlovákiában az egyik legnagyobb kihívást a feldolgozó-üzemek hiánya jelenti. Ennek következtében a hazai termékek jelentős részét külföldre kell exportálni. Ugyanakkor az üzletláncok sakkban tartják a hazai termelőket – a szlovák termék csak addig érdekes a számukra, míg a külföldi beszállító nem tudja leszállítani a kellő mennyiséget. Viszont ahogy külföldről megérkezik az olcsóbb termék, nem hajlandók átvenni a megrendelt terméket. A SzAK elnöke a megoldást a regionális felvásárló-üzemek létrehozásában látja.

Patasi Ilona újabb problémaként említette a vidék elvárosiasodását, a fiatal generáció „eltűnését” a szakmából. Kiemelte, hogy a generáció-váltásnak prioritást kell élveznie a hazai mezőgazdaságban, és motiválni kell a fiatal generációt, pl. iskolai kertek, helyi kispiac „visszaállításával”.