Szeptember 26-án zajlott az Agro - Somotor vállalat átadási ünnepsége a felvidéki Szomotoron, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. A Szlovákiai Agrárkamara képviseletében jártunk ott Szabó Tamás kollégámmal.

 

Az üzem 2019-től nagy részben a Baross programnak köszönheti működését. Alkalmazottait a környékbeli magyarság teszi ki. A gazdák számára nagy jelentőséggel bír: a keleti régióban nincs más, aki olyan magas árat adna, olyan gyorsan kifizetné a számlákat, és még beszállítást is biztosít. Az eladott termény java része az anyaország csirke farmjain kerül felhasználásra, kvalitás magyar csirkehús termelésében.


A rendezvényen részt vett, egyebek közt, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, mindketten kiemelték a vállalkozás jelentőségét.

 

Miniszter úr a településen megépült mezőgazdasági integrációs központ átadásán arról számolt be, hogy az Agro-Somotor szerződéses formában fogja biztosítani a kisgazdálkodók számára a termeléshez szükséges anyagokat, majd megveszi és versenyképes áron a külpiacokon értékesíti a terményeiket. A nagyjából 3,5 milliárd forint értékű projektet a magyar kormány 1,7 milliárd forinttal támogatta.

 

A magyar kormány készen áll gazdaságfejlesztési programja folytatására a Felvidéken, amelynek keretében az utóbbi években már több száz új munkahely jött létre, így segítve a helyi magyar közösség megmaradását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az átadó ünnepségen.

 

A rendezvényen több mint 100 gazda vett részt a térségből.

 

Ujlaky Jácint – falugazdász


fotó: Bartók Csongor