Szombaton a maksai Benke-kúriában rendezték meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének harmadik, nagyszabású egyeztető fórumát, amelyen a három székely megye gazdái mellett számos hazai és anyaországi politikus, döntéshozó is részt vett.

Az eredmények felsorolása mellett nem rejtették véka alá azt sem, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie az ágazatnak, amely viszont uniós és anyaországi támogatásra egyaránt alapozhat. A há­zi­gazda, moderátor szerepében Könczei Csaba parlamenti képviselő köszöntötte mindazokat, akik – Becze István SZGE-elnök szavaival élve – elfogadták a meghívást, és megjelentek ezen a történelmi helyen, történelmi pillanatban.

Tamás Sándor megyetanácselnök köszönetet mondott a gazdáknak: ha erős a vidék, erősek városaink is, hangsúlyozta. A föld ad mindent, az a legnagyobb értékünk, amelyből többet gyártani nem lehet, és napról napra fogy. A Bánságban 1,5 millió hektárt adtak el külföldieknek, ezzel szemben Székelyföldön a földek elsöprő többsége helyi kézben van, 2 millió hektárnyi kinccsel rendelkezünk. A gazdák munkája, a politikum szervezése, a magyar kormány nemzetépítő politikája nyomán érkező konkrét támogatások egyaránt adják a székelyföldi mezőgazdaság által elért eredményeket, fejtette ki Tamás Sándor.

A felszólalók sorát Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, dr. Torda Márta, az anyaországi Agrártárca Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának főosztályvezetője, Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Tánczos Barna, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium tárcavezetője, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes gyarapította.

Utóbbi kifejtette: a szomszédos országban zajló háborúnak elkerülhetetlen következményei lesznek, a válság a mezőgazdasági ágazatot súlyosabban és hamarabb érinti majd, mint más területeket, a kormány szintjén már előkészítettek különféle, a gazdaság lábra állítását segítő programokat. A szabadság törékeny dolog, megőrzése ma a legnagyobb kihívásunk – közös értékekre kell építenünk, ez adja a biztos alapot. Szabadság, bátorság, bizalom és béke – mindezekre szükségünk van, és birtokukban a legnehezebb helyzeteken is képesek leszünk felülemelkedni mi, Kárpát-medencei magyar emberek – fogalmazott Kelemen Hunor.

Becze István részletes beszámolót tartott a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének tevékenységi területeiről, eredményeiről és terveiről (erre külön írásban térünk majd vissza), átadták a Sapientia EMTE három agrármérnök szakos diákjának – Cserei Zoltán, Csősz Sándor és Sebestyén István – Magyarország Agrárminisztériuma ösztöndíját, és végül emléklapot vehettek át azok a székelyföldi gazdák, molnárok és pékek, akik leg­inkább kivették a részüket a Magyarok kenyere felhívás székelyföldi sikeréből. Az esemény fogadással zárult, amely alkalmat adott a gazdáknak a kötetlen ismerkedésre, tapasztalatcserére, gondjaik megbeszélésére.

Forrás: Székely Hírmondó