Két napig hajnalban kakaskukorékolás, napközben pedig patkókopogás és önfeledten játszó, állatokat simogató gyermekek zsivaja törte meg Szatmárnémetiben a Kossuth-kert csendjét. Az iskolakezdést megelőző hétvégére időzítve a Partiumi Falugazdász Hálózat – ízeivel, mezőgépeivel, állataival és népi értékeivel együtt – immár negyedik alkalommal költöztette városra a vidéket.

Ha szeptember, akkor Vidék a városban! Szeptemberben immár negyedik ízben szervezte meg nagysikerű, családbarát rendezvényét a Partiumi Falugazdász Hálózat. A helyszín ezúttal is Szatmárnémeti, a megyeszékhely fákkal, sétányokkal tarkított zöld szíve, a Kossuth-kert volt.

 

A helyszín-választás nem véletlen, hiszen a gyermekek számára kisállat kiállítást, állatsimogatást, traktorozást, lovas kocsikázást, régi idők népi gyermekjátékaiból kialakított játszóházat, a felnőttek számára pedig hagyományos, szatmári termékek vásárát, gasztrobemutatókat és borkóstolókat kínáló falugazdász-rendezvénynek a Kossuth-kert az elmúlt három esztendőben is tökéletes otthona volt. A jó hangulatról a színpadon fellépő néptánccsoportok, gyermekdalokat és könnyű zenét játszó együttesek is gondoskodtak a vidék értékeit felvonultató fesztivál mindkét napja alatt.


Idén, újdonságként a szilvalekvár főzés menetét is élőben követhették az érdeklődők, hiszen Fehér Gyula falugazdász-társunk otthonról hozott üstjében szombat reggel – türelmét és hozzáértését bizonyítva – 200 liternyi szatmárhegyi szilva főzését kezdte el: az így készült lekvárt vasárnap már meg is kóstolhatták a látogatók.