Avasújváros, a bakator szőlő hazájának is nevezett település adott otthont a négy megyére kiterjedő Partiumi Falugazdász Hálózat szokásos, szeptember havi találkozójának. A kihelyezett gyűlésen a házigazda szerepét ezúttal Huszár Antal, a település szülöttje, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta környéki falugazdásza vállalta magára.

A találkozón Kovács Szabolcs, a falugazdász-hálózat szervezeti vezetője a küszöbön álló, két napos Vidék a városban rendezvény részleteit, szervezési kérdéseit vitatta meg a falugazdászokkal. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő, a falvak értékeit, szokásait és mindennapjait bemutató, lovas fogatozással, állatsimogatással színesített eseményt főként városon vagy városi közegben élő kisgyermekes családoknak ajánljuk. A Vidék a városban rendezvényt szeptember 10-11. között Szatmárnémeti zöld szívében, a Kossuth-kertben tartjuk.


 

Gyümölcsös napra hívjuk a gazdálkodókat szeptember 18-án Sárközújlakra is, ahol a partiumi falugazdászokkal együttműködésben a Szatmár megyében működő két LEADER Helyi Akció Csoport (GAL) szervez gyümölcstermesztőknek szóló eszköz és drónbemutatókat, szakmai találkozókat. A rendezvény keretén belül a Partiumi Falugazdász Hálózat szakemberei és meghívottjai 14 és 18 óra között változatos szakmai előadásokra várják a gazdákat a szervezet sátrához. Az érdeklődők – egyebek között – hasznos tanácsokat kaphatnak a gyümölcsösök természetes talajjavítására, tápanyagpótlására és az őszi, aktuális növényvédelmi tennivalókra vonatkozóan is.

 

Részt vesznek a falugazdász-hálózat Szilágy megyében tevékenykedő falugazdászai a Szilágysági Magyar Napok szervezésébe is, így szeptember 17-én, Zilahon termelői vásárra és a szilágysági magyar gazdák találkozójára hívják és várják a helyi termelőket. A térségi falugazdászok az alkalmat megragadva köszönő okleveleket adnak át azoknak a gazdáknak, akik búzaadományaikkal idén is hozzájárultak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Szilágy megyei gyűjtésének sikeréhez, illetve a programon keresztül a nélkülöző, rászoruló gyermekek, idősek étkeztetéséhez, évi kenyérszükségletének fedezéséhez.


 

A Partiumi Falugazdász Hálózat folyamatban levő programjai közül szó volt a Kertésztanodába benevező, a falugazdászoktól kapott zöldség-vetőmagokat elvető és az ágyásaikat hűségesen gondozó kiskertészek díjazásáról, jutalmazásáról. A tanulókat, kisdiákokat kertészkedésre és az általuk előállított friss zöldségek fogyasztására ösztönző programot első ízben hirdette meg a falugazdász-hálózat: a tavasszal indított program október 15-én zárul.


Forrás: partiumigazda.ro