Partium Spirit pálinkaverseny, Magyarok Kenyere gyűjtés és búzaösszentési ünnepség, Partiumi Kincses Pince borfesztivál – íme néhány esemény, rendezvény azok közül, amelyek a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében hamarosan sorra kerülnek. A szervezési kérdésekről csütörtöki találkozójukon egyeztettek a falugazdászok.

Megbeszélésre hívta munkatársait június 22-én a Partiumi Falugazdász Hálózat. A szervezet szatmárnémeti irodájában a falugazdászok a múlt hónapra vonatkozó tevékenység-beszámolók mellett a közeljövő fontos rendezvényeinek szervezési kérdéseiről is egyeztettek. A megbeszélésen Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Program koordinátora is jelen volt.

Szó volt a Partium legnagyobb és legnívósabb pálinka-seregszemléjének szánt, az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesülettel közösen szervezett Blisseva Partium Spirit Award verseny előkészítéséről. A nemzetközi szakmai megmérettetésre július 12-ig nevezhetik pálinkáikat, párlataikat a termelők: a minták elbírálása július 14-én kezdődik és a beérkezett tételek nagyságának függvényében akár több napon keresztül is zajlik. Az eredményhirdetésre a terveink szerint a szeptemberi gálán kerül sor.

 

A Partiumi Falugazdász Hálózat – az elmúlt esztendők hagyományait folytatva – idén is csatlakozik a Magyarok Kenyere -15 millió búzaszem programhoz. A csütörtöki találkozón a búzagyűjtés menetét beszélték meg a falugazdászok, illetve kijelölték azokat a térségi gyűjtőpontokat is, ahol a gazdák által felajánlott kenyérnek való gabonát átveszik, fogadják. A karitatív programhoz szervesen kapcsolódik a magyarság együvé tartozását kifejező búzaösszeöntési ünnepség: az eseménynek idén Szilágyság a házigazdája. A Partium különböző tájegységein élő gazdák búzaadományait az egyházi és világi elöljárók jelenlétében július 23-án Szilágynagyfaluban öntik össze a térségi küldöttek.