2021. november 23-án Ürményen (Mojmírovce), immár 5. alkalommal került megrendezésre a speciális növénytermesztés jövőjével foglalkozó konferencia. Tapasztalt szakemberek, többek között sikeres növénytermesztők, borászok osztották meg a tapasztalataikat és aggodalmaikat a jelenlévőkkel.

A Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének (ZVVS) képviselője elmondta, hogy a jelenlegi támogatási rendszer ugyanolyan mértékben támogatja a szőlő termelését, mint a szántóföldi növények termelését. A szövetség tagjai hiányolják az úgyn. közösségi marketing alapot, melyből fejleszteni lehetne a borutak kialakítását. A borászoknak újabb nehézséget okozott az éttermek bezárása a koronavírus járvány idején – emiatt sok családi borászat került nehéz helyzetbe.

A Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségnek elnöke, Marián Varga kiemelte: már több ízben javasolták, hogy más országok példájából kiindulva Szlovákia egyszerűsítse az idénymunkások foglalkoztatásának feltételeit, ill. csökkentse a munkáltatói járulékok nagyságát. Hangsúlyozta, a statisztikai adatok mögé kell nézni: míg Szlovákiában 6 500 ha bejegyzett gyümölcsültetvény van, addig ebből mindössze 3 500 ha termő. Valójában Szlovákia nem tud akkora mennyiséget megtermelni, mint amennyire szükség lenne; pedig kiválóak a természeti adottságok, Szlovákia az egyik legjobb gyümölcstermesztő vidék az EÚ belül.

A Szlovákiai Zöldség- és Burgonyatermesztők Szövetségének elnöke, Oliver Šiatkovský rámutatott a klímaváltozás következményeire. A zöldségtermesztés öntözés nélkül elképzelhetetlen. Viszont a múltban kiépített öntözőrendszerek elavultak, néhol már működésképtelenek.  Az öntözőrendszerek felújítása költséges, ill. a rendezetlen földtulajdonú területeken elképzelhetetlen. Az elnök reméli, hogy a földrendezés a jövőben gyorsabb és hatékonyabb lesz.

A konferencián részt vett Samuel Vlčan, szlovák földművelésügyi miniszter, aki konstatálta, hogy az évek során elhanyagolt földművelésügyi ágazat nehezen tud felzárkózni és újra versenyképessé válni.

 Szlovákia jelenleg 50 % alatti élelmiszer önellátásra képes. Hangsúlyozta, hogy jelenlegi célja a mezőgazdaság felkarolása és lehetőség szerinti támogatása. Biztatta a termelőket, hogy minél többen kapcsolódjanak be a hamarosan megjelenő, speciális növénytermesztés támogatására irányuló pályázati kiírásba. Kiemelte, hogy egy komplex törvény van előkészületben, mely során olyan fogalmak is pontosításra kerülnek majd, mint a „speciális növénytermesztés”, az „aktív mezőgazdász”.

Ezt követően a program az új Stratégia terv bemutatásával folytatódott. További előadást tartott a Csehországi Burgonya Szövetségének elnöke, a Cseh-Morvaország Zöldségtermesztők Szövetségének elnöke, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei Igazgatóság megyei elnöki kabinetvezetője, valamint a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem docense.

Ollári Adrianna, Falugazdász