A Csemadok Dunamocsi Alapszervezete és a Gazda Polgári Társulás közös szervezésében a dunamocsi falumúzeum udvarán került sor az idei hagyományos és házias ízek napjára. A rendezvényen megjelentek a kárpátaljai, erdélyi, vajdasági, délvidéki falugazdászok is. Szép élményekkel gazdagodtunk, és közben felelevenítettük, gyakoroltuk nemzeti gasztronómiai hagyományainkat.

2023.06.23-án délelőtt 9:00-kor elindultunk Karvára, Felvidékre a falugazdász kollégákkal. A Karvai Szakközépiskola Kollégiumának közös terasza gyönyörű kilátásban részesített minket.Itt mindjárt vacsorával vártak minket, majd el is kezdődött a szabad eszmecsere. A családias közvetlen hangulat nálunk is jellemző, valamint én magam is Dunához közeli településen élek, ami egyben a legdélebbi palóctelepülés is. 2023.06.24-én szombaton reggel kinéztünk a Duna partra és ki is választottuk azt a követ, amely Karvai Kőként lesz része a Kárpát Medencei Összefogás Sziklakertjének a VASZ székházában.

Reggeli után átutaztunk Dunamocsra, ahol a Falumúzem udvarában került sor a rendezvényre.

A helyszín maga, illetve a versenyzők mentalitása is családias volt. Asztalunk egy sátor alá került a süttői csapatéval, akikkel kellemes baráti kapcsolat alakult ki a rendezvény végére, de természetesen más csapatokkal is összeismerkedtünk.

Pörköltünk a Szlovákiai Agrárkamara különdíját nyerte el, de ami igazán fontos, hogy magasabb szintre tudtuk emelni az eddigi kapcsolatainkat, illetve újakat is tudtunk építeni.

A rendezvény után délután egy kis pihenőre került sor a szálláson, ami nagyon jól jött, majd vacsorára visszautaztunk Dunamocsra a Kovil borászatba, ahol kizárólag jó borokat kóstoltunk egy finom vacsora után, amit nagyon szívesen megismételnénk.

                                                                                                     Pilin Endre