Metszőbemutatót szervezett március 8-án Érszőllősön Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta-térségi falugazdásza. A házigazda Muresan Nicolae volt, akinek a viszonylag fiatal, 2013-as telepítésű gyümölcsösében a szilvafák metszési technikáját ismerhették meg a gazdák.

A gyakorlati metszésbemutatót – amit két szakember, Bános István és Huszár Antal tartott – élénk érdeklődés övezte: az eseményen közel harminc gyümölcsfa-tulajdonos vett részt, és nem csupán a rendezvénynek otthont adó községből, hanem Margittáról és a távolabbi vidékekről, Berettyószéplakról és az érmelléki településekről is.A gazdák nem csak a kehely-formájú korona alakítás és vízhajtás-válogatás szabályaira voltak kíváncsiak, hanem arra is, hogy a gyümölcsösben mikor milyen talajművelési eljárásokat és növényvédelmi beavatkozásokat végez a tulajdonos. A kíváncsiság annál is inkább indokolt volt, mivel törzsvastagsága és általános fejlettségi állapota alapján a szilvafák – fiatal korukra rácáfolva – a húsz éves gyümölcsösök érettségét, kirobbanó termőerejét mutatták. Aztán kiderült: a titok nyitja a terület bőséges istállótrágyázásában, valamint a fák permetezése alkalmával a rovar- és gombaölő készítményekhez rendszeresen adagolt lombtrágyákban van. A sorközök évi négy alkalommal történő tárcsázása és kombinátorozása mellett – mely a gyommenteség mellett a csapadék hatékonyabb felvételében és hasznosításában is segíti a fákat – több féle lombtrágya is hozzájárul ahhoz, hogy a szűk 1,5 hektáros területen osztozó 470 Stanley, Anna Spath és Ezerédes fajtájú szilvafáról a gazda évi 30-40 tonnányi, étkezésre, friss fogyasztásra és lekvár főzésre egyaránt alkalmas kiváló minőségű gyümölcsöt szedhessen.

 

Az érszőllősi gyümölcsösből származó szilva, illetve a belőle főzött lekvárok iránt nagy a kereslet. A házigazda családja komoly lekvármennyiséget főz évente eladásra, de gyakorlatilag az itt termett szilvából készül a Szilágyság-szerte ismert perecsenyi lekvár is.

 

A késő délutáni órákba hajló metszésbemutató és szakmai diskurzus végén a házigazda egy kis rögtönzött kóstolóra invitálta a vendégeket, ahol természetesen nem csak a szilvalekvárral ízesített süteményt, hanem a helyi termésből készült szíverősítőt is megkóstolhatták a Partiumi Falugazdász Hálózat rendezvényére érkezett gazdák.