Az RMGE Maros Szervezet, a Marosi Gazda Kft. szervezésében martonvásári kukorica-fajtabemutatót tartott november 10-én, szerdán Sáromberkén. Sánta Albert kukorica parcellája adott helyet a martonvásári kukorica-fajtabemutatónak. Maros megye több pontjáról is érkeztek érdeklődők, gazdák, hogy tájékozódjanak a kukoricát érintő aktualitásokról, valamint a növénytermesztésben rejlő lehetőségekről.

A bemutatót Fazakas Miklós, az RMGE Maros Szervezet elnöke nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket. Az elnök elmondta, a Marosi Gazda Kft.-én keresztül partnerei a Marton Genetics Kft.-nek, a martonvásári gabonafajták kutató- és nemesítő intézetének. A Marton Genetics évről-évre folyamatos termékfejlesztéssel és frissülő kínálattal biztosítja a gazdálkodók elvárásainak megfelelő, kiváló minőségű vetőmagokat. Az RMGE Maros Szervezet a Marosi Gazda Kft. által több gazdaköri tagnak biztosított különböző fajta hibrid kukorica-vetőmagokat, hogy megtapasztalják azok termőképességét. Maros megyében a szántóföldi növénytermesztésben a kukorica az egyik legfontosabb kultúrnövény. Ezért is tartotta fontosnak az RMGE Maros Szervezet, hogy olyan hibrideket mutassanak be és javasoljanak a gazdáknak, amelyek az itteni körülmények között a legnagyobb jövedelmet tudják adni.

Sánta Albert, az RMGE Maros Szervezet elnökségi tagja, a parcella tulajdonosa elmondta, szója volt a kukorica előveteménye. A parcellában hat különböző fajta martonvásári kukoricát vetettek május 6-án, miután előkészítették a területet. A mag majdnem 8cm mélyen került a földbe, mivel a környéken nagyon sok a varjú és a csóka. A vetés egyenletesen sikerült. A vegyszerezést is időben elvégezték (vetés után rögtön Tender-el, majd amikor 3-4 levelű volt a kukorica, akkor Astral-lal és Vektor-ral gyomirtózták meg). Tápanyag után pótlásra, magágykészítés előtt kétszáz kilogramm MPK 20-20-0 és vetéssel egymenetben ugyan csak 200 kiló NPK 20-20-0-ást juttattak ki.

A nyár folyamán komoly jégverés sújtotta a parcellát, akkor azt hitték, hogy nem sikerül a termés, viszont bizonyítottak az elvetett hibrid fajták, jó termés lett. Szabó Hajnal, a Marton Genetics Kft területi képviselője elmondta, a cégcsoport magas fokú innovációra összpontosít és szem előtt tartja a 70 éves múlttal rendelkező martonvásári vetőmagokra jellemző olyan értékeket, mint a gazdálkodókkal való szoros kapcsolat, a mezőgazdasági szaktudás és a biztos nemesítői háttér. A martonvásári vetőmagokat a Kárpát-medencére nemesítették ki, így a székelyföldi klímának is tökéletesen megfelel. A portfólióban kukorica, búza, árpa, repce, zab, tritikálé és napraforgó található. A kukorica választék nagyon bő, hangsúlyozta a területi képviselő. Megkezdve a koraérésű csoporttól egészen a későérésű csoportig, a szemes kukoricák 170 FAO-tól egészen 520 FAO-ig találhatóak, míg a silókukorica 330 FAO-tól 620 FAO-ig.

A sáromberki találkozón a top kategóriákat mutatták be, koraérőket és későérőket. Sánta Albert úgy fogalmazott, még nem volt hasonló terménye ezen a parcellán.

/forrás: RMGE Maros Szervezet/