Március utolsó hétvégéjét a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének két fontos eseménye is gazdagította. 2023. Március 24−én került sor a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumára Csíkszeredában, illetve március 24−25−én a Böjti Csemege ─ Kárpát−medencei sajtmustrára, szintén Hargita megyében, Borospatakán.
A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma idén eltért a hagyományoktól, hisz a kiértékelőket szekcióülések előzték meg. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán több mint kétszáz gazdaszervezet−partner képviselője jelent meg, összefogva a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyar gazdák által alkotott társulásokat. A szekcióülések összesen nyolc tematikát érintettek: a szarvasmarha-tenyésztést, a méhészetet, a zöldség-, gyümölcs- és gyógynövény termesztést, a sertéstenyésztést, a növénytermesztést, az erdő- és vadgazdálkodást, a biogazdálkodást, valamint a juh- és kecsketenyésztést. A szekcióüléseken elhangzott következtetések pedig arra szolgáltak, hogy érdemben alakíthassák a gazdaszervezet jövőbeni cselekvéstervét.
─ Szervezetünk túl van az első öt éven, a fejlődésünk pedig annak is köszönhető, hogy ez idő alatt rengeteg szakmai intézménnyel, önkormányzattal és igazgatóságokkal sikerült partneri kapcsolatot kialakítanunk. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma arra szolgál, hogy ezeket a kapcsolatokat erősítsük, Székelyföld agráriumát pedig közös munkával fejlesszük – mondta el Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
A nap további részében elhangzottak a szekcióülések kiértékelői, a konklúziók levonása, illetve a gazdaszervezet jövőbeni tevékenységének bemutatása. Az esemény keretében egy köszönő oklevelet is átadott a gazdaszervezet a Marton Genetics cégcsoport számára, hisz adományuk révén 11 tonna bio tönkölybúza vetőmagot sikerült szétosztani a székelyföldi gazdák között.
A hétvége ezzel nem ért véget, hisz az egyeztető fórumot követte a már több éves hagyománnyal rendelkező Böjti Csemege ─ Kárpát−medencei sajtmustra is, amely idén új köntöst kapott, és ismét tárt kapukkal várta a kézműves sajtok készítőit, illetve fogyasztóit március 24−25−én a Gyimesi Skanzen Panzióban. Az esemény a háztáji mezőgazdaság és a gasztronómia kapcsolatát kívánta előtérbe helyezni, ahol a természet, a tej és a gazda szövetsége révén létrejött egyedi és megismételhetetlen, terroir jellegű sajtkülönlegességekkel ismerkedhetett meg a nagyközönség is. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, sokan ellátogattak a helyszínre, hogy betekintést nyerjenek a kézműves sajtok világába. A szombati nap szakmai konferenciákkal kezdődött, ahol számos szakember osztotta meg tapasztalatait, tudását a résztvevőkkel. A konferenciát előadásával gazdagította Sándor Tamás sajtmester, Kastal László, a Caritas Vidékfejlesztés igazgatója, Takaró Lajos sajtmester, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. részéről, Kiss Ferenc sajtmester, Bányász József gazda, illetve Sípos László, a Rovás Alapítvány és a Kaláka Kisközösségi Projekt vezetője.
A sajtmustrára összesen 68 mintát neveztek be a teljes Kárpát-medencéből, melyből 11 arany, 5 ezüst és 8 bronzérmes sajtminta került ki.
Az eseményt állandó programok is színesítették, hisz a szombati napon átalakult a Gyimesi Skanzen Panzió rendeltetése, a kis falusi házak vásárosok helyszínéül szolgáltak. A helyi, kézműves termelők különböző portékát kínáltak a böjtös asztalra: méztermékeket, mézeskalácsot, kürtőskalácsot, pálinkát, bort, péktermékeket, lekvárokat, szörpöket, illetve teafüveket is. Ezen a napon halételek is megtalálhatóak voltak: szegedi, bajai és bükszádi halászlé, illetve a ferencesek pisztráng levese.
Az esemény a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének, a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének, a Gyimesi Skanzen Panziónak, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének, a Páva Étteremnek, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Kárpát−medencei Kultúrpajta− és Tündérkert−hálózat program közös szervezésében valósult meg.