Március utolsó hétvégéjét a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének két fontos eseménye is gazdagította. 2023. Március 24−én került sor a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumára Csíkszeredában, illetve március 24−25−én a Böjti Csemege ─ Kárpát−medencei sajtmustrára, szintén Hargita megyében, Borospatakán.

A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma idén eltért a hagyományoktól, hisz a kiértékelőket szekcióülések előzték meg. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán több mint kétszáz gazdaszervezet−partner képviselője jelent meg, összefogva a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyar gazdák által alkotott társulásokat. A szekcióülések összesen nyolc tematikát érintettek: a szarvasmarha-tenyésztést, a méhészetet, a zöldség-, gyümölcs- és gyógynövény termesztést, a sertéstenyésztést, a növénytermesztést, az erdő- és vadgazdálkodást, a biogazdálkodást, valamint a juh- és kecsketenyésztést. A szekcióüléseken elhangzott következtetések pedig arra szolgáltak, hogy érdemben alakíthassák a gazdaszervezet jövőbeni cselekvéstervét.

Szervezetünk túl van az első öt éven, a fejlődésünk pedig annak is köszönhető, hogy ez idő alatt rengeteg szakmai intézménnyel, önkormányzattal és igazgatóságokkal sikerült partneri kapcsolatot kialakítanunk. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma arra szolgál, hogy ezeket a kapcsolatokat erősítsük, Székelyföld agráriumát pedig közös munkával fejlesszük mondta el Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.