A talajművelés minden mezőgazdasági tevékenység alapja, melynek gyakorlata apáról fiúra szállt az idők során. Ismertek tehát a talajművelés folyamatai, amelyek évszázadokon át biztosították az eredményes termelést. Jelenleg azonban olyan klímaváltozással nézünk szembe, amely kihat a mezőgazdaság minden területére. Az évről évre nagyobb mértékű szárazság, a gyenge tél újfajta termelési eljárásokat és technikákat igényel. Mivel a talaj az a hely, ahonnan a növény felszívja a számára fontos tápanyagokat, igyekeznünk kell minél hosszabb ideig megőrizni a talaj nedvességét.

Gazdakörünk tagjai felismerték az alkalmazkodás szükségességét, nagy igény mutatkozik az erre vonatkozó ismeretterjesztésre. Igyekszünk olyan előadásokat szervezni a tagjainknak, amelyek a talaj nedvességének megőrzésére, a modern talajművelésre irányulnak. Március 2-án Bellyén szerveztük meg az idei év első előadását. Az előadáson megközelítőleg 40 személy volt jelen. Az előadónk Dr. Dekemati Igor volt, akinek a talajművelés a szakterülete. Az előadás során bemutatta azokat a módszereket, amelyek sikerességét immár hosszú évek kutatómunkája igazolja. Igor ma már Magyarországon él, azonban drávaszögi származású, így jól ismeri a helyi termőföldeket. Évekig kutatta a talajművelés különböző technikáit, és örömmel osztotta meg a résztvevőkkel sokéves tapasztalatát.

Az előadáson szó volt többek közt arról, hogy a mélyszántás mennyire kártékony szárazság idején, és hogy a nedvesség megőrzése érdekében sokkal körültekintőbben kell végezni a talajmunkálatokat. Kitért arra, hogy milyen alternatívák vannak a szántás felváltására, és elmondta, hogy kutatásai azt igazolják, hogy a forgatás nélküli talajművelés esetében nem csökken a termés mennyisége és az input anyagok mennyiségének mértékét sem befolyásolja, azonban lényegesen több mennyiség marad a talajban, ha nem végezzük el a talajforgatást. Akik a szántás hívei, azoknak is szolgált hasznos információval, hiszen elmondta, mikor, milyen természeti körülmények között ajánlott, és mikor nem ajánlott elvégezni a talajforgatást.

 Az előadást hosszas konzultáció követte, melynek tanulsága, hogy hagyományosan nagyon nehezen állnak át a gazdák a számukra ismeretlen technológiákra, nagy a szkepticizmus és az elutasítás az új termelési technológiák iránt. A klímaváltozás és a termelési körülmények változásának tulajdoníthatóan azonban mezőgazdászaink egyre nyitottabbak, egyre jobban látják a változtatás szükségességét.

Tarnai Attila, univ.bacc.oec.

falugazdász