A Pro Economica Alapítvány és a MIET - Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács Agromania néven új mezőgazdasági kiállítást szerveznek Sáromberkén 2019. május 18. és 19. között.

Az ötletgazdák nevében Birtalan István, a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke tudatta, korábban megszervezték az Agrárakadémiát, ahol kétszázötven mezőgazdasággal foglalkozó fiatal gazda kapott lehetőséget az ismerkedésre, szakmai előadások hallgatására, jól menő vállalkozások megtekintésére. Ezeken a találkozókon fogalmazódott meg az ötlet, hogy jó lenne egy nagyszabású rendezvényen bemutatkozni, találkozni, tapasztalatot cserélni, valamint megismerni a legújabb, mezőgazdasággal kapcsolatos tudnivalókat, a legmodernebb gépeket és eljárásokat.

A Pro Economica Alapítvány ügyvezetője, Kozma Mónika kiemelte, egyedi rendezvényt szeretnének, ahol a szakmai kamarák, a neves termelők képviselői találkozhatnak, ahol kiselőadások lesznek az újdonságokról. Ugyanakkor azt is szeretnék, hogy ez egyben családi rendezvény is legyen, ahol minden családtag talál kedvére való látnivalót és elfoglaltságot.

Az alapítvány célja, hogy a mezőgazdasággal foglalkozókat támogassa, és hozzásegítse őket, hogy versenyképesek legyenek, hatékonyan műveljék a rendelkezésükre álló földet. Ez a rendezvény is ezt a célt szolgálja, hiszen részben népszerűsíti a helyi termékeket, lehetőséget teremt a nagygazdáknak és a kistermelőknek a bemutatkozásra, ugyanakkor közelebb hozza egymáshoz a mezőgazdaságból élőket a fogyasztókkal.

A májusi mezőgazdasági kiállításra március 15. és április 15. között várják a kiállítók jelentkezését. Mivel a Sáromberke és Sárpatak között fekvő terület nagyon tágas, nem korlátozzák a jelentkezők számát; azt szeretnék, hogy minél többen menjenek el és mutassák be termékeiket