A késői fagy az a természeti csapás, mely ellen védekezni nem nagyon lehet, ezért a gazdák csak reménykedni tudnak, hogy a kora tavaszi időjárás kegyes lesz hozzájuk.

A bizakodás ellenére idén bekövetkezett a nem kívánt hideg, sok gyümölcstermelőnek okozva kárt. A áprilisi fagy keményen érintette a HMDK Gazdaköre termelőit is. Dályhegyről jelentették a tagok, akik kajszibarackot és mandulát termelnek, hogy szinte az összes elfagyott. A fagy nagyon nagy károkat okozott az ültetvényeken, a kár szinte nyolcvan  százalékos.

A hideget leginkább a kajszifák sínylették meg, de úgy tűnik, mandula sem lesz az idén. Rossz a helyzet Erdődön is, ahol  jelenleg 50%-os kárral számolnak a tagok. A legutóbbi fagy során a kajszi, körte mintegy fele odaveszett, de ha jön egy újabb lehűlés, a maradék is tönkremegy. Sepsén Prosszer Horvatin Szanella gazdakör tagnál is a kajszibarack fák sínylették meg és a fagy 100%-os kárt okozott. Léteznek már különböző olyan szerek, amelyek az enyhe fagytól megóvják az ültetvényeket, de a jelenlegi helyzetben már azok sem segítenek.